Massefyring koster Orange 80 millioner

På torsdag bliver præcis 380 medarbejdere hos mobilselskabet Orange fritstillet. Oven i opsigelsen får de en omfattende kompensationspakke, der koster mobilselskabet over 200.000 kroner pr. medarbejder.

Den omfattende fyringsrunde i mobilselskabet Orange kommer til at koste det trængte selskab omkring dobbelt så meget, som det er forpligtet til at betale.

Orange Danmark blev torsdag i sidste uge enig med medarbejder­repræsentanter og bestyrelsen om en aftrædelsesordning, der i gennemsnit kommer til at koste mobilselskabet op mod 200.000 kroner pr. medarbejder, der bliver fyret.

Computerworld Online har på baggrund af oplysninger i en intern rapport regnet den gennemsnitlige månedsløn hos de 1058 fastansatte Orange-medarbejdere ud. Og da Orange vælger at udbetale tre måneders ekstra løn til alle de ansatte, løber den samlede regning for fyringsrunden op i cirka 80 millioner kroner.

Orange Danmark har for første gang haft overskud på driften før af- og nedskrivninger (EBITDA) i første halvår i år, men sammenlignet med udgifterne til fyringerne er det beskedent - knap 14 millioner kroner.

Ifølge Oranges pressechef, Linda Juul Nielsen, blev aftalen mødt med meget stor tilfredshed hos medarbejder­grupperne på tværs af afdelingerne, som den seneste måneds tid har kendt til fyringsplanerne.

20 undgår fyring

Det lykkedes forhandlingsudvalget at få nedbragt det endelige antal fyringer med fra 400 til 380, der foruden at blive fritstillet får to måneders fuld løn oven i deres overenskomstmæssige opsigelsesvarsel, samt løn for resten af året, selv om de reelt bliver fyret første uge i december.

Derudover får hver enkelt fyret medarbejder taletid for 5.000 kroner samt mulighed for at købe sin arbejdsmobil og hjemme-pc for en krone stykket.

- Og som noget meget vigtigt for mange er der opnået enighed om, at Orange betaler et konsulenthus for at hjælpe de fyrede med at blive genplaceret i andre virksomheder, oplyser Linda Juul Nielsen.

Den proces er der afsat omkring 7.500 kroner til pr. fyret medarbejdet, erfarer Computerworld Online.

Dyrere end ledelsen forventede

Morten Christiansen, der er næstkommanderende chef i Orange Danmark oplyser, at den samlede pakke blev større efter forhandlingerne, end ledelsen oprindeligt havde planlagt.

- Vi har valgt en løsning, der tilgodeser både de fyrede og de medarbejdere, der bliver tilbage. At det så betyder, at vi må tage en stor blødning i årets regnskab, er der ikke noget at gøre ved. Det har været vigtigt for os at komme ud af det her på en anstændig måde, og at det så river mere end planlagt i økonomien, må vi leve med, siger Morten Christiansen.

Orange havde i en intern strategi-rapport valgt i dag, mandag, som fyringsdagen, men efter at rapporten ved en fejl blev sendt til nogle ansatte uden for direktionsgangen, er processen blevet skubbet med nogle få dage.

HK godt tilfreds

Hos HK er faglig sekretær René Andersen umiddelbart godt tilfreds med både aftalens indhold og forhandlingsforløbet.

- Ledelsen havde groft sagt ikke behøvet at give medarbejderne en eneste dags løn ud over det obligatoriske opsigelsesvarsel, så man må sige, at resultatet ligger i den fornuftige ende. Desuden er det glædeligt, at det lykkedes at opnå enighed meget hurtigt, så man undgår at komme helt hen omkring jul, forklarer han.

På torsdag vil der blive stillet psykologhjælp til rådighed for de fyrede medarbejdere, ligesom HK arbejder på at oprette et mobilt kontor hos Orange.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere