ADSL bliver dyrere for TDC's konkurrenter

Konkurrenterne skal betale mere til TDC, når de vil sælge ADSL til kunderne. Det er konsekvensen af en ny beregningsmetode for TDC's grossistpriser. IT- og Telestyrelsen sætter nogle af TDC's gebyrer ned, men det batter ikke i det samlede regnestykke.

Det bliver endnu dyrere for TDC's konkurrenter at sælge ADSL til danskerne i de kommende år.

En ny beregningsmetode (LRAIC, Long Run Average Incremental Costs) betyder, at prisen for at leje de nødvendige kobberledninger til bredbånd stiger.

Samlet bliver der tale om en prisstigning på 24 procent på det rå kobber, men IT- og Telestyrelsen fordeler den over syv år. Næste år bliver der ikke tale om stigninger.

For at afbøde virkningen af prisstigningen sænker IT- og Telestyrelsen en række af TDC's gebyrer.

Det handler om de priser, som TDC tager, når konkurrenterne lejer sig ind på selskabets telefoncentraler. Dem er konkurrenterne nødt til at betale for at kunne sætte deres ADSL-udstyr op.

Ifølge TDC's koncernchef, Henning Dyremose, modvirker nedsættelsen af gebyrerne, at konkurrenternes indkøbspris på linierne til ADSL stiger. Han påpeger, at grossistpriserne på det område stadig er mellem de laveste i Europa.

Cybercity: Andre gebyrer skal ned
Den udlægning er Cybercity langt fra enig i. Cybercity er en af de væsentligste konkurrenter inden for ADSL på det danske marked.

Mange andre selskaber har helt droppet ADSL, fordi det ikke kan lade sig gøre at få forretningen til at hænge sammen, efter der er betalt leje og gebyrer til TDC.

- Nedsættelserne kommer os til gode, men det er slet ikke de gebyrer, der er afgørende for forretningen i ADSL, påpeger finansdirektør Roland M. Andersen, Cybercity.

De høje gebyrer, som gør det vanskeligt for konkurrenterne at tjene penge på ADSL, opkræver TDC derimod, hver gang konkurrenterne ønsker at oprette en ny ADSL-kunde. De kan løbe op i 4700 kroner per kunde og er ikke omfattet af den nye beregningsmetode fra Telestyrelsen.

- Det er afgørende for os, at de gebyrer bliver ændret, siger Roland M. Andersen.

Socialdemokraternes IT-ordfører, Thomas Adelskov, har fået opbakning til en kulegravning af gebyrerne. Og videnskabsminister Helge Sander (V) har lovet, at den finder sted i forbindelse med en rapport om konkurrencesituationen i hele telebranchen, som Telestyrelsen skal have klar til maj.

Konkurrencestyrelsen har for nylig konkluderet, at kun TDC kan sælge ADSL til de nuværende priser med overskud. Konkurrenterne har højere omkostninger.

TDC sad ved udgangen af første halvår på 79 procent af de godt 232.500 danske ADSL-kunder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere