Sander: Det rigtige valg for danskerne

På alle væsentlige områder var TDC bedre end sin konkurrent, mener Helge Sander. TDC lagde fra land indenfor økonomi, sikkerhed, udbredelse og erfaring med sin netbank-lignende løsning med åben kildekode. Om et år skal 350.000 danskere have en digital signatur.

Væsentlige spørgsmål om økonomi, sikkerhed, udbredelseshastighed og erfaring.

Det var nogle af de parametre, som overvejelserne gik på, inden videnskabsminister Helge Sander (V) torsdag valgte TDC som de næste fire års leverandør af den digitale signatur til danskerne.

Det fortalte ministeren, da han og TDC's koncernchef Henning Dyremose torsdag middag smilende underskrev kontrakten til 50 millioner kroner.

Samlet vurdering

- Det har været en samlet vurdering om blandt andet økonomi og om det antal kanaler, som leverandøren har til at få signaturen ud. På alle disse områder vurderede vi, at TDC var bedst, sagde Helge Sander.

Han understregede, at hans beslutning har opbakning i Projekt Digital Forvaltning, der arbejder på generelle digitale problemstillinger i såvel stat, amter og kommuner.

Henning Dyremose glædede sig over aftalen, som har været i støbeskeen i et par uger. Han understregede dog, at ordren i sig selv langt fra er stor nok til at få armene i vejret i TDC.

Regeringen har nemlig i alt sat 50 millioner kroner af til den digitale signatur. For TDC - der i 2001 omsatte for 54,1 milliarder kroner - er det pebernødder.

- Rent økonomisk er kontrakten ikke nær så interessant som de datatransmissioner, som den vil kaste af sig. Og vi mener, at TDC som landets største IT- og televirksomhed skal være et lokomotiv på denne front, sagde Henning Dyremose.

Han pegede på, at TDC har stor erfaring med at udbrede nye løsninger til danskerne, som det er sket med både fastnet, mobiltelefoni og bredbånd.

- Vi har for eksempel udrullet bredbånd til det meste af Danmark i løbet af halvandet år. Man må sige, at udbredelse er et af vores kerneområder, og jeg er sikker på, at vi kan løfte opgaven, sagde Henning Dyremose.

Skal ud med lynets hast

Regeringen sigter mod en hurtig udrulning af signaturen.

TDC har nemlig skrevet under på at have leveret en digital signatur til 350.000 danskere et år. Om to år skal tallet være 700.000, om tre år en million og om fire år skal 1,3 millioner danskere have en digital signatur.

Såvel regeringen som TDC regner med en kickstart af signaturen om en måneds tid, når danskerne begynder at modtage deres selvangivelser.

Sammen med selvangivelsen vil de nemlig få et tilbud om at hente en signatur på Told og Skats hjemmeside.

I løbet af kort tid vil den million danskere, der har e-mail-konto hos TDC, også modtage tilbud om at få en signatur.

Netbanklignende løsning

TDC's løsning lægger sig op af den model, som mange danskere kender fra deres netbank i dag og kommer til at bestå af et lille stykke software og et password.

For at anvende signaturen skal softwaren først installeres på brugerens computer, mens passwordet skal huskes.

Når brugeren dernæst går ind på et site for at 'underskrive' et dokument eller gøre andet personligt, beder computeren om en henvisning til softwaren samt at passwordet indtastes. Når det er sket, fortsætter proceduren uændret.

TDC-løsningen er Java-baseret på åben kildekode, så virksomheder og andre, der vil tilbyde digital signatur, selv kan installere, etablere og tilrette til egne applikationer og egne behov udenom TDC.

- Det har hele tiden været vigtigt, at det var en åben løsning, så andre leverandører har mulighed for at koble sig på, sagde Helge Sander

TDC vil dog kræve et beløb af virksomheder, der vil stille mulighed for at anvende digital signatur til rådighed for deres brugere. Hvor meget det bliver, ved TDC ikke endnu. Selskabet - der er kontraktmæssigt bundet til en lav pris - vurderer, at det bliver omkring fire kroner per år per unik bruger.

- Og det er en meget lav og konkurrencedygtig pris i forhold til de pinkodebaserede løsninger, som de fleste anvender i dag, sagde Henning Dyremose.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere