Musikere syv-dobler netindtægter og kræver skat på bredbånd

Musikernes rettigheds-organisation fik syv-doblet indtægterne fra nettet. Alligevel vil man indføre internetskat mod piratkopiering.

På trods af både finanskrise, piratkopiering samt ikke mindst dalende interesse for cd-mediet fik musikernes rettighedsorganisation KODA sit næsthøjeste resultat nogensinde i 2009.

I alt voksede KODAs indtægter i form af musikvederlag fra 510 millioner kroner i 2008 til 526 millioner kroner i 2009 for Danmark alene.

Bag stigningen gemmer sig en meget væsentlig stigning i de indtægter, som KODA henter fra internet-tjenester – det vil sige diverse lovlige streaming-tjenester (dog ikke Spotify, som KODA mener, giver for lidt).

Internet-indtægterne strøg så meget i vejret fra 2007 til 2008 , at de nærmest blev fordoblet (fra 4,6 til 7,6 millioner kroner) men fra 2008 til 2009 blev væksten helt fænomenal og nærmest en tredobling af indtægterne. KODA kunne se 20,7 millioner kroner rulle ind på kontoen i 2009. Udover TDCs Play-tjeneste kan man pege på bibliotekernes såkaldte downlån-tjeneste, der findes her.

Ved siden af den enorme vækst i indtægter fra internet-relateret virksomhed oplever KODA et forudsigeligt fald i de indtægter, organisationen modtager som sin del af afgifterne på dvd- og cd-medier samt digitale hukommelseskort - den såkaldte blankbåndsafgift.

Afgiften indbragte i 2008 KODA 5,5 millioner kroner, men kun 4,9 millioner kroner i 2009.

Afgiften var oprindeligt rettet mod uindspillede kassettebånd.

Vil have skat på internet

De faldende indtægter fra blankbåndsafgiften er en af årsagerne til, at KODA nu forsøger at flytte afgiften over på internettet.

Det er nemlig KODA, der er bannerfører for forslaget om en internetafgift, som skal ramme alle danskere, der bruger nettet.

Afgiften skal bruges til at kompensere rettighedshaverne, som tænkes at miste penge på den piratkopiering, man antager de almindelige internetbrugere er involveret i.

Den tidligere kulturminister Carina Christensen nåede før hun blev udskiftet at udpege KODAs vicedirektør Martin Gormsen til medlem af en nystiftet arbejdsgruppe om ophavsrettigheder på nettet.

Her har han slået på tromme for, at der indføres en generel skat på bredbånd, som blandt andet skal tildeles KODA.

CRN's søstersite ComON ville gerne have spurgt Martin Gormsen, om han kan uddybe forslaget om internetskat i lys af KODAs indtægtstigninger, men vicedirektøren er desværre bortrejst på påskeferie.

KODAs samlede indtægter i 2009 var på papiret en nedgang i forhold til 2008 (fra 623 millioner året før til 579 millioner i 2009). Det forhold skyldes ekstraordinært høje indtægter i 2008 som følge af efterbetalinger fra tidligere år - ser man isoleret på, hvor mange penge, musikere og komponister fik ind i KODA-vederlag sidste år, er der tale om en pæn stigning.

Det kontroversielle forslag om internetafgift blev sidst omtalt på ComON her




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere