Fogedforbud mod dybe links fra Singapore

Danske Dagblades Forening har vundet en sejr i kampen mod systematisk linkning til danske internetaviser. Fogedretten fastslår med et forbud, at man ikke kan omgå den danske lov om ophavsret ved at drive en nyhedssøgetjeneste fra den anden side af kloden.

Det danske selskab Web Intellegence Techonology, der tidligere hed Visator, må ikke videreformidle dybe link og uddrag fra danske netaviser, selv om det foregår fra et Singapore-baseret søsterselskab.

Sådan blev udfaldet i en fogedsag i dag - en sag anlagt af Danske Dagblades Forening mod Visator i januar 2003.

Dagbladenes organisation er vældigt godt tilfreds med kendelsen, som den ser som en sejr i dens kamp mod såkaldte "snyltertjenester".

- Vi er glade for, at vi har fået fastslået, at man heller ikke kan lave den slags numre ved at flytte sin tjeneste til udlandet. Virksomheder, der driver nyhedstjenester baseret på dagbladenes indhold uden aftaler med dagbladene, kan dermed ikke unddrage sig ansvar ved at udbyde tjenesterne fra tredielande, siger konsulent og jurist Holger Rosendal, Danske Dagblades Forening.

Sejr for nettets sundhed

Han understreger, at DDF ikke er imod dybe links som sådan. Tværtimod.

- Men det kan ikke være rigtigt, at man kan bygge en forretning op på andres materiale uden at skulle betale for "råvarerne". Derfor er denne kendelse en sejr for internettets sundhed. Det ville jo være umuligt at opbygge en forretning på nettet, hvis nettet var et helt anarkistisk og retstomt rum, mener Holger Rosendal.

Danske Dagblades Forening har tidligere kørt og vundet en lignende sag mod nyhedssøgetjenesten Newsbooster. Nu er der ikke umiddelbart flere sager på vej i den boldgade.

Fogedsagen var dyr

Visator sagde i februar i år, at selskabet lukkede sit danske kontor og selskabet bag, Web Intelligence Technology ApS. Det står heller ikke længere som "lokal partner" for Singapore-selskabet, der driver nyhedstjenesten.

Ifølge den daværende direktør Anders Nielsen var baggrunden for lukningen netop den fogedsag, som Danske Dagblades Forening anlagde i januar. Den gjorde det urentabelt at drive forretning i Danmark, sagde han dengang til Computerworld Online.

Visator havde ellers forsøgt sig med at sælge nyhedstjenesten fra til et selskab i Singapore for at slippe uden om juridiske krav herhjemme, og Anders Nielsen havde fra starten svært ved at forholde sig til fogedsagen fra Danske Dagblades Forening.

Web Intelligence Technology ApS har stadig en adresse og et telefonnummer i København, men der er ingen, der svarer telefonen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere