Boghandlere: Nej til bibliotek.dk

Den danske Boghandlerforening vurderer, at nettet kan bidrage med så lille et mersalg, at den har takket nej til at kunne sælge bøger via bibliotekernes populære fællesportal, bibliotek.dk. Boghandlerne fandt bibliotekernes pris for høj. Alligevel tror bibliotekerne på ideen med at sælge bøger via deres fællesportal.

De danske boghandlere har sagt nej til at kunne sælge bøger via de danske bibliotekers bogportal, bibliotek.dk, der ellers ventes at tiltrække en stor del af de danske læseheste.

I stedet er den direkte kontakt til de danske biblioteksbrugere via bibliotekernes fællesportal gået til de tre mindre net-boghandlere E-boghandel.dk, Samfundslitteratur.dk og Netboghandlen.dk.

De tre net-boghandlere vil nu begynde at sælge bøger direkte via biblioteks-portalen, der indeholder en database over 8,9 millioner emner, der findes på de danske biblioteker.

Lånere de bedste købere

- Vi ved, at det er biblioteksbrugerne, der primært køber bøger, og som offentlig institution synes vi, at det er fint, hvis vi kan hjælpe det private erhvervsliv med at tjene penge, uden at vi selv sætter noget over styr, siger chefkonsulent i Biblioteksstyrelsen, Lone Hansen, til Computerworld Online.

Hun mener, at mange boghandlere nærer en lidt gammeldags frygt for, at internettet skal stjæle deres marked.

Det afviser Den danske Boghandlerforening, der begrunder sit nej med, at bibliotekerne forlangte en al for høj pris for en plads på bibliotek.dk, da den første gang fik tilbuddet.

- Vi diskuterede, om vi skulle være med, men bibliotekerne forlangte så høj en pris, at vi vurderede, at det ikke kunne tjene sig hjem med det begrænsede mersalg, som en plads på portalen ville give. Derfor sluttede vores samtaler, siger direktør i Den danske Boghandlerforening, Olaf Winsløw.

Han understreger, at boghandlerforeningen ikke nærer nogen politisk modvilje mod at sælge bøger på nettet eller mod at videreudvikle de nødvendige faciliteter.

- Rigtigt mange boghandlere kombinerer i dag deres fysiske butik med nettet, så man kan absolut ikke sige, at boghandlerne er forskrækkede for nettet. Vores nej til bibliotekerne skete alene ud fra en vurdering af, hvorvidt det kunne tilføre noget til forretningen eller ej. Oplægget var jo, at det skulle koste mange tusinder kroner om året at ligge der, siger Olaf Winsløw.

Meget svært at indgå aftaler

I Biblioteksstyrelsen erkender chefkonsulent Lone Hansen, at det har været "meget svært" at finde de tre boghandlere, der nu er indgået aftale med.

Aftalerne blev endda først indgået efter hiv og sving, der nu betyder, at netbutikkerne ligger på portalen kvit og frit i test-perioden på et år.

Når den er overstået, er det hensigten, at de boghandlere, der til den tid ligger på portalen, skal finansiere det nye system, som ifølge Lone Hansen har kostet et beløb i hundredetusind-kroners-klassen.

- Det er ikke meningen, at vi skal tjene penge på det. Vores mål er, at få de penge hjem, som vi har brugt på at udvikle og drifte systemet, siger hun.

Biblioteksstyrelsen planlægger at genoptage kontakten til Den danske Boghandlerforening på et senere tidspunkt, når systemet er vel oppe at køre.

Det er desuden tanken, at også cd-leverandører, video-producenter og andre, der sælger produkter, som kan lånes på bibliotekerne, på et senere tidspunkt skal tilbydes at sælge gennem bibliotek.dk.'

- Lån og køb af bøger går naturligt hånd i hånd og er helt i tråd med regeringens ønske om nye initiativer til at bygge bro mellem kultur og erhvervsliv, siger kulturminister Brian Mikkelsen (K).

Relevant link

Bibliotek.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere