Dansk mobildistributør har succes i Asien

Mens mobil-salget står i stampe herhjemme, har Comitel fordoblet omsætningen ved eksport af mobiltelefoner til Asien og Europa. Men SARS vil sætte præg på årets resultat, vurderer direktøren.

Mobilgrossisten Comitel har nydt godt af mobil-begejstring uden for Danmark. I andre europæiske lande samt Asien vokser markedet stadig, mens det stagnerer herhjemme.

Det har mere end fordoblet Comitels omsætning og svunget selskabet fra et underskud på 3,3 millioner kroner i 2001 til et resultat på 7,8 millioner kroner sidste år.

- Markedet uden for grænserne er anderledes end i Danmark. Herhjemme styrer teleoperatørerne fuldstændig markedet. Uden for er der et frit operatørmarked, og mobiler sælges lige som olie eller hvede, siger administrerende direktør og ejer, Peer Kølendorf, Comitel.

Hong Kong er nøglen til Kina

Alligevel mener han, at det er nødvendigt at være på hjemmemarkedet for at kunne eksportere. Det gør Comitel især via Hong Kong, som er brohovedet til det kinesiske marked.

Selv om alle de store mobilproducenter naturligvis også er repræsenteret der, kan Comitel godt være med. For dels er det kinesiske marked enormt, dels er det de personlige relationer, der tælller der, fortæller Peer Kølendorf.

- Vi har haft kontakter i Hong Kong gennem 30 år, fordi vi har importeret walkie-talkier og andre ting derfra. Derfor kan vi sælge mobiltelefoner der, og nu er vores eksport voldsomt større end vores import derfra, siger han.

Men SARS-udbruddet kommer til at sætte sit præg på resultatet for indeværende år, som Peer Kølendorf blot håber, vil blive lige så godt som sidste års.

I årets første måneder flygtede folk fra Hong Kong by af frygt for den smitsomme lungesygdomme, og han oplevede, at kunderne sad i fiskerbåde ude på vandet for at undgå smitten, når han ringede dem op på mobiltelefonerne.

- Effekten af SARS er først begyndt at fortage sig her i juni. Den psykologiske effekt betyder utrolig meget, siger Peer Kølendorf, der planlægger at tage til Hong Kong som sædvanligt efter sommerferien. Byen er da også nu erklæret SARS?frit område.

Comitel A/S Årsregnskab
Millioner kroner20022001
Omsætning1200591
Resultat af primær drift (EBIT)120,2
Resultat før skat 10,9-5
Resultat7,8-3,3
Egenkapital1010
Antal ansatte2724
Uforståelig SMS-succes
Samtidig tjener Comitel nu også penge på SMS-markedet, hvor datterselskabet SMS A/S har set god fremgang. Igen vil satsningen dog koncentrere sig uden for Danmark, hvor de restriktive regler om samtykke til abonnementsordninger gør det svært at tjene penge på indhold til mobiltelefoner ? ud over altså det store marked for ringetoner og logoer til teenagere, som SMS A/S også profiterer på.

- Jeg forstår ikke det marked, og det gør en på 23 heller ikke. Man skal være mellem 13 og 17 år for at forstå det, siger den 55-årige Peer Kølendorf, som hver dag har titusindvis af teenage-kunder til den type produkter.

Alder spiller også ind i en anden sammenhæng for Comitel. Med udsigt til et generationsskifte inden for 10 år har Peer Kølendorf søgt Erhvervs- og Selskabsstyrelsen om lov til at ændre selskabskonstruktionen.

Som selskabet er skruet sammen nu, ville et salg af Comitel næsten per automatik betyde, at såvel SMS A/S som det 50 procent-ejede mobiloperatørselskab CBB Mobil skulle følge med i handlen, forklarer Peer Kølendorf, som gerne vil træde ud af virksomhederne hver for sig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere