Artikel top billede

NemID: En god teknologi med dumme brugere

Computerworld mener: Teknologisk er NemID åbenbart vandtæt. Hackningen af otte danskeres konti viser, at problemet med NemID ligger et helt andet sted.

Computerworld mener: Med et smart og effektivt snydenummer med NemID har en snu fupmager formået at bondefange otte danskere og snuppe deres penge, men det gør ikke NemID til en dårlig teknologi.

Snarere viser det bare, at intet system er mere sikkert end den dummeste bruger og at ethvert systems svageste punkt altid er mennesket, som det egentlig skal beskytte.

Dette er dilemmaet, og det viser bondefangeriet i NemID helt tydeligt.

Sikkerhed i centrum - og det virker

Udviklingsarbejdet med NemID har handlet meget om netop sikkerheden, og meget af debatten om og kritikken af signatur-løsningen har handlet om sikkerhed.

Den skal i sagens natur være i top.

For aldrig tidligere har der i Danmark været et it-system, der i samme omfang og med samme meget hurtige udbredelse har skullet håndtere så mange vitale personlige og økonomiske data for så mange danskere fra alle samfundslag.

Mere end 3,2 millioner danskere anvender i dag NemID, hvilket er stort set hele den voksne del af den danske befolkning.

Selv om løsningen er blevet mødt med mistro, skepsis og kritik fra mange sider og har været plaget af en del brugerbøvl og tekniske vanskeligheder, bliver der fra politisk side lagt vægt på, at NemID bliver central i den fortsatte digitalisering af det offentlige Danmark.

Aldrig hacket

Det er påfaldende, at NemID trods sin store udbredelse blandt også it-ukyndige danskere (hvoraf nogen ligger inde med attraktive formuer) og flere hundrede millioner transaktioner endnu aldrig er blevet hacket på den gammeldags, tekniske måde.

I stedet bristede sikkerhedshegnet, da otte danskere faldt i med begge ben overfor en phishers smarte og gennemarbejdede bondefanger-net. Du kan læse præcis hvordan det foregik ved at klikke her.

Bondefangerne slår specifikt på, at de fleste godt opdragede mennesker som udgangspunkt tror på det gode i andre mennesker. De udnytter, at der findes en flydende grænse mellem imødekommende høflighed og skadelig naivitet.

Det gør det i sagens natur svært at bekæmpe bondefangerne - ikke mindst, når det gælder et så udbredt system som NemID, som også Hansen og Larsen i Kirke Hyllinge og Nørre Vorupør anvender.

Dette er er den oplagte risiko på Danmarks kurs mod et digitaliseret samfund, hvor hensigten er at begrænse borgernes personlige kontakt med det offentlige til det rene ingenting.

Her er læren: Vi skal sørge for også at få de it-ukyndige med på it-vognen.

Ellers kan et nok så gennemtænkt og velfungerende it-system med højt teknologisk sikkerhedsniveau være det mest usikre i verden.

Læs også:
Sådan fik danske bankkunder lænset deres konti

Hackere får ram på NemID - danskere fuppet

Flere danskere kan få lænset konti af NemID-svindler

Efter netbank-kup: Stoler stadig på NemID




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere