Artikel top billede

Her risikerer din mobile løsning at floppe fælt

Reportage: Der er et hav af ting, man skal tage højde for, når man udvikler applikationer og websider til smartphones og tablet-pc'er. To eksperter udpeger nogle af de væsentligste udfordringer.

Læs også:
Sådan vil Microsoft lokke dig til at bruge Sharepoint

Her er Sharepoints største styrker og svagheder

Få overblikket: Skal din software rykkes ud i skyen?

Los Angeles: One size fits all gør sig ikke gældende, når man taler mobile applikationer og websider.

På mange måder har fremkomsten af de mange nye mobile produkter gjort livet sværere for udviklerne. Tiderne, hvor man bare kunne udvikle en desktop-applikation til Windows eller en hjemmeside, der passede til den gængse skærmopløsning, er for længst overstået.

I stedet byder udviklingsarbejdet inden for mobile løsninger på et hav af udfordringer - og naturligvis også muligheder.

Det var dog i høj grad det første, der blev fokuseret på en af de mest populære sessioner på dette års Sharepoint-konference i Los Angeles.

De flere hundrede deltagere var mødt op for at blive klogere på, hvordan man kan designe Sharepoint-sider, der fungerer optimalt på tablet-pc'er og smartphones - og de blev advaret om, hvordan man absolut ikke skal gribe tingene an.

Det vrimler med krav til udvikleren

På scenen stod CTO Chris Auld og Sharepoint-udvikler Gavin Barron. Begge kommer fra den New Zealandske virksomhed Intergen, der designer og udvikler løsninger på Microsofts teknologier.

"Brugerne vil forvente, at jeres standardhjemmeside fungerer på den mobile enhed. Den specifikke mobilside skal være mere end bare en nedskaleret webside. Jeres apps skal give en rig oplevelse, og der skal være offline-support," lød det fra Chris Auld til tilhørerne.

Det kan måske lyde som selvfølgeligheder, men virkeligheden er blot, at det alt sammen er nemmere sagt end gjort.

Forklaringen er dels, at der findes så mange forskellige smartphone- og tablet-produkter med forskellige skærmstørrelse og hardware-komponenter. Men samtidig også at der er mindst fire store platforme at udvikle til (Android, iOS, Windows Phone 7 og Blackberry), og input-teknologierne kan være alt fra en pen til taster, touch og stemme-navigation.

Hvilken vej skal man vælge?

De to mobil-eksperter pegede på, at der er fordele og ulemper både ved at satse på apps og browser-løsninger.

Apps er generelt rigere og kan fungere offline. De kan også udvikles til at kræve mindre data. Til gengæld er der en installerings-barriere og udfordringer omkring at blive optaget på markedspladsen.

"Det sidste giver også os dog også muligheder som udviklere, fordi de fleste brugere opfatter en app som mere sikker, fordi den er blevet godkendt. Det er ikke bare en tilfældig hjemmeside," forklarede Gavin Barron.

På samme måde er der fordele hvem at satse på browser-løsninger til de mobile enheder. Dels kræver løsningerne ingen installation, dels virker de på tværs af platforme.

Touch er ikke bare touch

I den tekniske session viste de to udviklere, hvordan man kan designe mobilsider, så de fungerer bedst muligt på flest mulige platforme. En af udfordringerne er eksempelvis, at webside-designet skal kunne håndtere, at brugeren konstant skifter mellem traditionel visning og landscape-mode.

Samtidig er hele input-delen lidt af et puslespil, fordi producenterne ikke kører efter de samme touch-standarder.

"Med touch er der ikke en velkendt opførsel, der eksisterer på tværs af alle platforme. Den ene touch-leverandørs implementering er anderledes end den andens," sagde Chris Auld og fremhævede nogle af forskellene mellem eksempelvis iOS-platformen og det kommende Windows 8.

"Vi er nødt til at fokusere på, hvad der er de mest almindelige touch-bevægelser, som folk vil forstå - uanset platform," forklarede CTO'en.

Læs også:
Sådan vil Microsoft lokke dig til at bruge Sharepoint

Her er Sharepoints største styrker og svagheder

Få overblikket: Skal din software rykkes ud i skyen?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere