Artikel top billede

Bølgerne gik i højt i 2011, da CSC var i arbejdskonflikt med firmaets ansatte i fire måneder. Arkivfoto. (Foto: Morten Nevado)

CSC på katastrofekurs i forhold til kunder og økonomi

CSC-ledelsen i Danmark står i problemer til op over begge ører. Hul i kassen, regnskabsmanipulation, vrede medarbejdere og sure kunder udgør en farlig cocktail.

Dårligdomme vælter ned over en af Danmarks største it-virksomheder, CSC. Først og fremmest måtte den danske del af it-giganten sluge et underskud på 355 millioner kroner. Alle de danske datterselskaber har dermed haft underskud i de sidste fem år.

Her stoppen hovedpinen imidlertid ikke. For CSC Danmark har nu en soliditetsgrad på blot 2,8 procent og en samlet gæld på mere end 2,9 milliarder kroner, hvoraf mere end halvdelen er kortfristet gæld.

Hårdt gearet

Dermed er selskabet særdeles hårdt gearet og har kun en lille egenkapital at stå imod med, hvilket kan være risikabelt, hvis selskabet næste år igen oplever et betydeligt negativt resultat. Det vurderer professor i økonomi ved Copenhagen Business School, Caspar Rose.

"Den lave soliditet betyder, at risikoen, for at selskabets kreditorer taber penge, stiger, mens de ansatte i højere grad kan frygte, at selskabet ikke overlever," siger Caspar Rose.

Mistanke om børsmanipulation

Samtidig med at økonomien ligger i ruiner er CSC Danmark centrum for en efterforskning hos det amerikanske børstilsyn SEC, hvor selskabet mistænkes for børsmanipulation ved at have udført regnskabsmanipulation for omkring en halv milliard kroner. Ifølge diverse CSC-regnskaber er manipulationen foregået i Danmark af nu tidligere ansatte. 

Foreløbig har uregelmæssighederne hos CSC Danmark resulteret i en ekstraordinær nedskrivning af de i forvejen historisk dårlige regnskaber med yderligere 200 millioner kroner.

Professor Lars Bo Langsted fra Juridisk Institut på Aalborg Universitet, der er specialist i økonomisk kriminalitet, mener, at det vil være oplagt for Politiets afdeling for særlig økonomisk kriminalitet at kigge nærmere på mistanken. 

"Når SEC opdager noget, der ligner ulovligheder i Danmark, ville jeg være overrasket, hvis ikke den amerikanske myndighed kontakter Bagmandspolitiet eller andre danske myndigheder," siger han.

Strejke kostede dyrt 
Dertil kommer, at CSC Danmark har været igennem en på måde måder både hård og dyr strejke. Selvom selskabet tilsyneladende kom sejrrigt ud af strejken og fik medhold i forhold til en juridisk overenskomststrid, hvor selskabet fik smidt Prosa på porten og udskiftet med HK, så har uenighederne mellem videnbranchens vigtigste ressource, medarbejdere, og ledelsen, været dyr.

Folk er blevet fyret, vreden eksploderede og sårene er næppe helet helt. Også på den kolde bundlinje har strejken, i hvert fald mens den stod på, kostede dyrt. Det oplyser den amerikanske CSC-ledelse.

Utilfredse kunder

Hvorvidt det også er gået ud over forhold til de danske kunder mere generelt, vil tiden vise.

Men CSC Danmarks katastrofe-kurs kommer nærmest uhyggeligt til udtryk i forhold til en af landets absolut største offentlige kunder, Skat. En topchef hos myndigheder beskylder således helt uhørt det danske selskab for bevidst at have tilsløret sandheden omkring et kuldsejlet it-projekt.

"Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg kun kan opfatte det hidtidige forløb som et bevidst forsøg på at kaste slør over den reelle situation i projektet," skriver koncerndirektør Jesper Skovhus Poulsen fra Skat.

Aktionærer i gruppesøgsmål mod CSC

I disse dage følger CSC's amerikanske ledelse de danske forhold nøje. Herunder, men ikke udelukkende, mistanken om regnskabsmanipulation, der direkte har ført til sagsanlæg imod det amerikanske moderselskab og dets ledere personligt. 

CSC's danske direktør, Carsten Lind, har via selskabets travle PR-bureau i Danmark, Kraft & Partners, udtalt:

"Det samlede resultat (af det seneste regnskab, red.) er udtryk for, at vi som selskab står over for store udfordringer, som kræver ledelsens fulde opmærksomhed."

Hvordan den danske ledelse får skyllet hele den farlige cocktail ned - med den globale ledelse stående lige bagved i baren - uden det hele kommer op igen, vil tiden vise.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere