Artikel top billede

Foto: Sem Rox.

Fiberbranchen: Ingen kan true TDC på tv

Ingen udbydere kan konkurrere med TDC i teleselskabets fibernet, lyder kritik.

Det er ikke til at konkurrere med TDC som udbyder i TDC's fibernet.
 
Sådan er essensen af et høringssvar, som fiberbranchens talerør, Dansk Energi, har indsendt til IT- og Telestyrelsen.
 
TDC købte i november 2009 Dongs fibernet i hovedstadsregionen, og siden er selskabet blevet tvunget af IT- og Telestyrelsen til at holde nettet åbent til priser fastsat af styrelsen.
 
De er ifølge Dansk Energi alt for høje, og IT- og Telestyrelsens udkast til nye priser for 2012 ændrer ifølge Dansk Energi ikke på det faktum, at andre udbydere som eksempelvis elselskabernes fælles fiberudbyder, Waoo, ikke kan konkurrere med TDC i teleselskabets fibernet.
 
I hvert fald ikke, hvis de ønsker at tilbyde de såkaldte triple play-produkter, hvor internet, telefoni og tv er inkluderet i abonnementet.

Koster 18 kroner at sælge en film
 
Det skyldes ifølge Dansk Energi, at den fastsatte pris for at leje sig ind på multicast-teknologien, der kræves for at udbyde tv, er for høj, ligesom det også koster for meget at tilbyde VOD - video on demand-tjenester.
 
"De alt for høje engrospriser for multicast og VOD tjenester betyder, at Waoo, og formegentlig alle andre konkurrenter til TDC, er afskåret fra at tilbyde rentable triple-play produkter på TDC's fibernet i DONG området," skriver Dansk Energi i høringssvaret.  
  
I høringssvaret har Dansk Energi regnet på, hvad det koster at tilbyde en HD-film som video on demand-tjeneste.
 
Eksemplet tager udgangspunkt i, at en HD-film fylder tre gigabyte. I så fald skal udbyderen betale 0,00591 kroner per megabyte til TDC, hvilket løber op i næsten 18 kroner for en HD-film.

Kun TDC udbyder tv på TDC's fiber

I dag er det kun de TDC-ejede selskaber FastTV og YouSee, der tilbyder triple play i TDC's fibernet, og det er ifølge Dansk Energi bevis for, at ingen andre udbydere kan komme ind i nettet og være konkurrencedygtige.
 
"Dansk Energi finder på den baggrund, at de foreliggende engrospriser for netadgang til TDC's fibernet i Dong-området ødelægger de muligheder, og ambitioner, som oprindeligt var knyttet til den politiske beslutning om en åbning af TDC's fibernet i Storkøbenhavn og Nordsjælland," står der videre.
 
Den daværende videnskabsminister Helge Sander (V) sagde forinden TDC's køb af fibernettet, at det ville skade konkurrencen på bredbåndsmarkedet, hvis TDC overtog det. 
 
Direktør er utilfreds
Siden hen har der været en række verbale slagsmål, hvor især Waoos administrerende direktør, Anders B. Christjansen, har udtrykt utilfredshed med prisen for at leje sig ind i fibernettet.

Det er ifølge ham umuligt at tilbyde triple play, og samtidig koster et Waoo-produkt mere i TDC's fibernet end i resten af landet.
 
TDC ønsker ikke at kaste sig ud i en diskussion om priserne i selskabets fibernet. Teleselskabet henviser til, at priserne bliver fastsat af IT- og Telestyrelsen, ikke af TDC.
 
"Markedet er reguleret, og vi overholder naturligvis de priser, der fastsættes af IT- og Telestyrelsen," fortæller presserådgiver Rasmus Avnskjold fra TDC.

Høringsfristen udløb mandag den 10. oktober.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere