Artikel top billede

Kæmpe udbud går i vasken efter klage fra it-firma

Et fælles offentligt it-udbud på næsten 400 millioner kroner annulleres, efter et it-firma har klaget.

Københavns Kommune har netop annulleret et stort it-udbud på udstyr til medarbejderes bruttoløn-ordninger.

Udbuddet er en rammeaftale til en samlet værdi på op imod 375 millioner kroner, som hele ni kommuner og Nationalbanken ville have købt ind på.

Men nu er udbuddet gået i vasken. 

Det sker, efter Klagenævnet for Udbud i en kendelse har afgjort, at en klage fra it-firmaet Atea over Københavns Kommunes valg af indkøbshjælper skal have opsættende virkning, hvilket vil sige, at der ikke må indgås kontrakter, før den endelig kendelse foreligger.

Derfor har Københavns Kommune nu valgt at annullere hele udbuddet.

"På den baggrund har ordregiver besluttet at annullere udbudsproceduren," fremgår det af en skrivelse fra kommunen.

Klage over indkøbshjælper

I klagesagen har Atea klaget over København Kommunes valg af firmaet Comenxa Trade ApS, der står for en del af administrationen i forbindelse med det store udbud.

Kommunen har nemlig ikke holdt udbud, men valgte Comenxa Trade som indkøbshjælper uden om udbud på trods af, at udbudsgrænsen ser ud til at blive overskredet.

Det fremgår således af kendelsen, at vederlaget til Comenxa Trade ApS er på en procent af udbuddet samlede størrelse, svarende til mellem to og tre millioner kroner før moms.

Samtidig ser det ud til, at vilkårene i og initiativet til det store fælles udbud kom fra Comenxa A/S, og at det "i realiteten synes at være den (og Comenxa Trade ApS, red.), der har fået såvel indklagede som de øvrige ordregivere tilsluttet udbuddet og rammeaftalen".

På den anden side var kommunen af den opfattelse, at de 10 parter i rammeaftalen indgik særskilte kontrakter, hvilket ville resultere i en stribe honorarer til Comenxa, der hver især ville være lavere end udbudsgrænsen på en halv million kroner.

Uvist hvor mange det rammer

Udbuddet var oprindeligt udformet som en rammeaftale på 24 måneder med mulighed for to års forlængelse og omhandlede mere konkret indkøb af "mobil-terminaler, skærme, printere, ekstern opbevaring (NAS server), bærbare- og stationære PC´er, samt tablet-computere".

Under enkelte delaftaler havde firmaerne KMD A/S, Elgiganten A/S og Com/2 IT-Solutions ApS nået at aflevere tilbud, fremgår det af kendelsen.

Desuden ville følgende myndigheder købe ind på aftalen - altså inden København måtte afblæse hele udbuddet: Københavns Kommune, Furesø Kommune, Jammerbugt Kommune, Gribskov Kommune, Ærø Kommune, Høje-Taastrup Kommune, Herlev Kommune, Guldborgsund Kommune, Roskilde Kommune og Nationalbanken.

Flere af kommunerne har over for Klagenævn for Udbud sammen med Københavns Kommune protesteret over Ateas krav om opsættende virkning.

Men lige lidt hjælp det altså.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere