Artikel top billede

Nokias Windows-mobiler: Her er eksperternes dom

Nokias nye Windows-telefoner vil få en afgørende betydning for selskabets fremtid. De første eksperter er klar til at afsige dommen.

Læs også: Her er Nokias nye Windows-telefoner

Onsdag formiddag præsenterede Nokia ikke én, men to Windows Phone-mobiler.
 
Og den dyreste af de to, Lumia 800, er allerede på markedet i de største europæiske lande i næste måned.
 
Dermed tog Nokia et vigtigt skridt mod at genvinde noget af det tabte terræn på smartphone-markedet, hvor Nokia igennem længere tid har mistet store andele.
 
"Nokia har med Lumia 800 taget et relativt stort skridt for at få indhentet det efterslæb, som selskabet havde til konkurrenterne i den højere ende af smartphone-markedet," fortæller aktieanalytiker Robert Jakobsen fra Jyske Bank.
 
Telefonen, der kommer til at koste omkring 3.100 kroner eksklusive moms, er dog ikke en nyskabelse rent hardwaremæssigt. Hardwaren er nemlig tæt på identisk med den, der udgør smartphone-modellen N9, som kom på markedet sidst i september.
 
Lumia er imidlertid udstyret med Windows Phone 7,5 kaldet Mango, og det bliver Nokias første mobil med systemet.
 
"Det er stadig for tidligt at afgøre, om det er det endelige comeback, men Nokia viser, at selskabet er rigtig godt til at lave noget hardwaredesign, der ser godt ud, og som kan produceres til rimelige penge i store mængder," siger aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank.
 
Vigtigt med billig telefon
Den anden telefon med Windows Phone, som Nokia lancerede onsdag, ligger i et noget lavere prislag. Den bærer titlen Lumia 710 og koster lidt over 2.000 kroner uden moms. Ifølge Morten Imsgard var det vigtigt for Nokia, at virksomheden kom med en mobil i den lave prisklasse.
 
"Det er glædeligt, at Nokia kommer med en, der prismæssigt er billigere. Det beviser, at Windows Phone kan presses ned på noget hardware, som ikke nødvendigvis behøver henvende sig til den absolut dyre ende af markedet," forklarer Morten Imsgard.
 
Al snakken før og efter Nokias præsentation i London har dog mest handlet om topmodellen Lumia 800. Den er fuldt på højde med konkurrenterne på design og software, vurderer Robert Jakobsen, men han er mere usikker på dens hardware.
 
Eksempelvis kører den ikke med en dual core-processor som flere af konkurrenterne gør.
 
"Det er lidt uklart, om der er et reelt behov for, at den skal have en dual core-processor, eller om den kører fint nok. Er det sidste tilfældet, så sparer Nokia lidt penge der," siger Robert Jakobsen.

Skal lukke åbent sår

Spørgsmålet er nu, hvorvidt forbrugerne også tager telefonerne til sig. Windows Phone er i dag en platform med under to procent af smartphone-markedet. På den baggrund hæftede Morten Imsgard sig ved dagens præsentation.
 
"De gjorde meget ud af, at det her bliver markedsført meget aggressivt, og det er også en situation, hvor Nokia bliver nødt til at kaste alt ind for at forsøge at få så stor en tilslutning til telefonen som muligt," siger Morten Imsgard.
 
Og her skal Nokia være glad for, at samarbejdspartneren Microsoft tidligere har vist, at selskabet tør at brænde penge af.

Morten Imsgard nævner som eksempel, at Microsoft brugte mange penge på markedsføring af Xbox-spilkonsollen for at tage konkurrencen op med Sonys Playstation.

Symbian taber markedsandele

Robert Jakobsen vurderer, at salget af Windows Phone-mobiler fra Nokia skal tage fat nu, hvis Nokia skal bevare sin markedsandel, da den nuværende platform, Symbian, vil tabe andele.

"Derfor er vi lige nu ved et punkt, hvor Windows-mobilerne først og fremmest skal stoppe blødningen i Symbian, før Nokia vinder markedsandele," forklarer Robert Jakobsen.

Nokias Symbian-telefoner udgjorde 22 procent af alle solgte smartphones i årets andet kvartal.

Læs mere: Sidste udkald: Nokia går skæbnedag i møde




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere