Artikel top billede

Kina bygger supercomputer med egne chips

Kina overrasker med sin nye supercomputer, som bruger lokalt udviklede chips.

For første gang har Kina præsenteret en ny supercomputer med chips som er udviklet og produceret lokalt. Ifølge New York Times blev den nye Sunway Bluelight præsenteret på en konference i Jinan. Her ligger det kinesiske National Supercomputer Centre, hvor den andenhurtigste supercomputer i verden - Tianhe-1A - er installeret.     

Det ventes at  Sunway Bluelight bliver placeret blandt de 20 hurtigste computere i verden. Den indeholder 8.700 Shenwei SW1600 processorer, der bliver fremstillet i Shanghai.

Kina er langt bagefter når det gælder processor-teknologi og derfor kommer det som en overraskelse, at landet har formået at bygge en supercomputer med sine egne processorer.

Den teoretiske maksimale ydelse i Sunway Bluelight ligger angiveligt på 74 pct. af ydelsen i Jaguar, som er den hurtigste supercomputer i USA.

"Det er lidt af en overraskelse," siger Jack Dongarra, der er chef for Top500-projektet, som udgiver ranglisten over verdens hurtigste talknusere.

Sidste år tog Tianhe-1A førstepladsen på Top500-listen. Det var første gang, at Kina havde erobret titlen for verdens hurtigste computer, og den japanske K Computer har da også sidenhen overhalet kineserne.

Men Tianhe-1A bruger chips fra Intel og Nvidia - og er dermed ikke helt "hjemmebrygget". Nu har kineserne formået at bygge en supercomputer helt fra bunden - og det er åbenbart genstand for stor national stolthed.

Ifølge eksperter minder den nye kinesiske processor om Intels chips, men det er måske slet ikke cpu'en, der er det mest interessante i den nye supercomputer. Den har et meget lavt strømforbrug - kun én megawatt - og den bruger et nyt avanceret system til vandkøling, som angiveligt kan skaleres helt op i exaflop-klassen.

I USA har man ambitioner om at bygge en supercomputer med en ydelse på mindst én exaflop (de nuværende topmaskiner kan præstere 10-20 petaflops) inden udgangen af årtiet. Med den nuværende teknologi vil det kræve enorme mængder af energi - en sådan supercomputer har brug for sit egen atomkraftværk.

Nu ser det ud til at kineserne har udviklet en teknologi, der gør det muligt at bygge en exaflop-supercomputer med et meget lavere strømforbrug.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere