Artikel top billede

Harddisk-krise kan blive alvorlig for dansk kanal

Prisstigninger på op til 50 procent og lagre, der kun holder til midt i november kan få indflydelse på tilgængeligheden af en række it-produkter

Konsekvenserne af oversvømmelserne i Thailand breder sig som ringe i vandet. Ifølge CRNS kilder har danske distributører oplevet flere prisstigninger inden for den sidste uge, ligesom mange producenter har nulstillet alle aftaler omkring leverancer.

»Det er virkelig alvorligt det her,« siger en kilde til CRN.

Det handler i bund og grund om, at it-produktion i dag er så specialiseret, at hvis et led bliver ramt, kan det få store konsekvenser.

Umiddelbart lød historierne fra Thailand på, at »kun« Western Digital og Toshiba havde fabrikker, der blev ramt af oversvømmelserne. Men også de andre harddisk-producenter er ramt af oversvømmelserne. Oversvømmelsesramte thailandske fabrikker er nemlig underleverandører til stort set alle de andre leverandører af harddiske. Eksempelvis bliver mange læsearme og motorer til harddiske lavet på fabrikker i Thailand.

Så selv om harddisk-producenter har fabrikker andre steder, så mangler de komponenter og reservedele til produktionen.

Ifølge analysefirmaet iSupply vil harddiskproduktionen falde med 30 procent i fjerde kvartal i år, således at markedet »kun« får leveret 125 millioner harddiske mod eksempelvis knap 170 millioner i tredje kvartal.  Ifølge branchetidsskriftet Digitimes betyder det, at produktionslinierne på de store pc-fabrikker får problemer senest midt i december

Ikke kun notebook-produktionen bliver ramt. Også RAM-markedet vil blive ramt hårdt af krisen i Thailand. For når der bliver produceret færre notebooks bliver der solgt færre RAM-modulker, og det kan får en i forvejen meget presset branche til at kollapse, frygter iagttagere i Østen.

Også kamera-markedet og produkter fra mange japanske producenter bliver berørt af oversvømmelserne. Ifølge iSupply har isæt japanske firmaer baseret deres produktion på underleverancer fra firmaer i thailand.

Ifølge Digitimes skulle 450 japanske firmaer have fabrikker i de syv hårdest ramte industriområder. Potentielt kan 1800 underleverandører være ramt, og det betyder at der stadig ikke er et tilnærmelsesvis overblik over, hvilke produkter, der i sidste ende kan blive ramt af efterskælvene efter oversvømmelserne.

Indtil videre kan danske distributører bare konstatere, at der hersker forvirring, og at visse produktgrupper oplever unaturligt store prisstigninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere