Artikel top billede

Nu får vi endelig svar: Arbejder Facebook lovligt?

Det skal nu undersøges, om Facebook arbejder lovligt. Det sociale netværk har været i myndigheders og mediers søgelys utallige gange. Denne gang vil irerne og skandinaverne have klarhed.

De nordiske lande forsøger stadig at forstå, hvad Facebook anvender de enkelte brugeres personlige oplysninger til, og irerene skal nu finde ud af, om Facebooks datapolitik holder sig inden for lovens rammer.

Datatilsynene i de nordiske lande har ingen juridiske beføjelser, da Facebooks europæiske hovedkvarter er placeret uden for Skandinavien.

Det betyder, at nordmændene, svenskerne, danskerne og finnerne hverken kan sanktionere mod utilfredsstillende forhold eller tage stilling til om Facebooks fremgangsmåde er lovlig. Derfor glæder de nordiske datatilsyn sig over irernes indblanding.

Facebooks europæiske hovedsæde ligger nemlig i Irland.

Derfor skal det sociale medie overholde irsk datalovgivning. Den eneste myndighed, der har beføjelser til at undersøge lovligheden af Facebooks aktiviteter, er altså det irske datatilsyn.

Og det er netop, hvad irerne nu gør brug af. De har nemlig fornylig påbegyndt en kontrol af Facebook.

Nordisk hjælp

I juni 2011 igangsatte de nordiske datatilsyn i samarbejde et projekt, der skulle skabe mere klarhed om Facebooks persondatapolitik. Det skete da de sendte 45 konkrete spørgsmål vedrørende sitets anvendelse af personlige oplysninger.

Spørgsmålene blev sendt til Facebooks europæiske hovedkvarter i Irland på vegne af de nordiske datatilsyn i Danmark, Sverige, Finland og Norge.

Midt i september modtog nordmændene svar, som senere blev delt med de nordiske søskende-tilsyn.

Trods glæde fra den danske kontorchef, Lena Andersen, og den norske direktør, ønskede datatilsynene i begge lande at følge op på Facebooks ni sider lange svarbrev.

Opfølgningen skete så her i sidste uge, hvor de nordiske datatilsyn besøgte Irland for at tale med Facebook om den til tider meget omdiskuterede dataanvendelse.

Ved samme besøg fik de nordiske datatilsyn også mulighed for at komme med inspiration til de irske myndigheder i forhold til, hvilke dele af Facebook, der er særligt interessante at kigge nærmere på.

"Vi er glade for, at vi fik anledning til at komme med indspark til det irske datatilsyns kontrol af Facebook," siger direktør Bjørn Erik Thon fra Datatilsynet i Norge.

Fremskridt

Nordmændene har haft fokus på Facebook allerede fra efteråret 2010, hvor de udarbejdede rapporten "Social Network Services and Privacy".

Bjørn Erik Thon, der er direktør i Datatilsynet i Norge, forklarer, at konklusionen på undersøgelsen af det sociale netværksmedie var, at Facebooks persondatapolitik var ugennemsigtig. Derfor glæder han sig i dag over udviklingen af en dialog mellem Facebook og datatilsynene.

"Vi er rigtig fornøjede over, at samarbejdet med andre datatilsynsmyndigheder giver resultater, og at vi sammen kan påvirke internationale giganter som Facebook til at varetage personbeskyttelsesrettigheder," fortæller Bjørn Erik Thon.

Også i Danmark ser Datatilsynet positivt på udviklingen.

"Mit indtryk er, at Facebook udvikler deres services og tilbyder funktioner, der giver mere gennemsigtighed transparens over for brugerne," siger Lena Andersen, der er kontorchef i Datatilsynet i Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere