Artikel top billede

Sådan vil den nye finanslov påvirke dig

Multimedieskatten afskaffes, men i stedet genindføres beskatning af fri telefon. Læs mere om det dugfriske finanslovsforslags betydning for dig og resten af it-branchen.

Som ventet vil regeringen afskaffe multimedieskatten, fremgår det af et forslag til ny finanslov, der netop er præsenteret af finansminister Bjarne Corydon (S).

Dermed går staten glip af 500 millioner kroner om året.

"I stedet for multimediebeskatning genindføres den tidligere ordning med beskatning af fri telefon," skriver regeringen i forslaget.

Genindførelsen af denne skat vil ifølge forslaget i stedet kun indbrinde staten 50 millioner kroner om året. 

Cleantech satsning

Med relevans for it-Danmark finder man også en større satsning på cleantech.

"Regeringen vil endvidere sikre et højt ambitionsniveau med mere end en milliard kroner til forskning, udvikling og demonstration inden for grøn teknologi," skriver regeringen.

Desuden foreslår man, at der etableres et miljøteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP), der konkret får 50 millioner kroner i 2012.

Programmet skal styrke Danmarks position i forhold til
udviklingen af nye teknologier til miljø- og naturbeskyttelsesformål, fremgår det.

"Danske virksomheder har styrkepositioner inden for disse cleantech-områder," skriver regeringen i forslaget.

Skal multinationale it-selskaber betale?

Omvendt skal nogle af pengene hentes på it-området. Og her lader det til, at nogle af de store mulitnationale it-selskaber måske skal stå for.

I hvert fald vil regeringen opruste Skats indsats, så det målrettet skal gå efter de multinationale selskabers skattebetaling. 

I samme forbindelse oprettes en såkaldt elektronisk gabestok, hvor de firmaer, der ikke betaler skat i Danmark, skal kunne findes, har det tidligere været fremme.

"Derudover ønsker regeringen at afsætte en bevilling til nødvendige it-systemtilpasninger til nye initiativer på skatteområdet," skriver regeringen og peger på, at man også vil slå hårdere ned på illegal import.

Til posten "Indsats mod illegal import samt it-systemtilpasninger i SKAT" afsættes 35 millioner kroner over to år

Tilslutter sig it-strategi

Endelig fremgår det af finanslovsforslaget, at regeringen tilslutter sig den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi med kommuner og regioner.

"Samtidig igangsættes et arbejde med at formulere en ny strategisk retning vedrørende digitalisering inden for velfærdsområdet for eksempel telemedicin og digital støtte i den sociale indsats," skriver regeringen.

Endelig kan det også interessere visse it-folk, at regeringen via bekæmpelse af sort arbejde går it-vejen.

"Desuden gennemføres skærpede initiativer overfor sort arbejde, blandt andet påbud om digital betaling af beløb over 10.000 kr., offentlighed om visse skatteoplysninger vedrørende selskaber med videre," skriver regeringen. 

Du kan downloade hele finanslovsforslaget her.

ITEK: Drop telefon-skatten også

Hos ITEK under Dansk Industri betegner direktør Tom Togsverd alt i alt forslaget "som forventet".

"På plussiden hæfter jeg mig ved, at teknologi - blandt andet under forsknings- og innovationspolitik - flere gange fremhæves som løsningen på vore udfordringer med at få nye ideer frem i lyset," siger han.

Fod stikker fortsat op af multimedieskat-graven

Samtidig roser han, at multimedieskatten lægges i graven. 

"Og så er det jo glædeligt, at multimedieskatten afskaffes," siger han. Men en fod stikker fortsat op af graven.

"Dog havde vi gerne set, at afskaffelsen var total, det vil sige uden at genindføre de gamle regler om beskatning af fri telefon - meget bøvl og få indtægter," siger Tom Togsverd. 

Samtig glæder han sig over, at den tidligere regerings fællesoffentlige digitaliseringsstrategi nu konfirmeres og tilsluttes af den nye regering.

"Endda med en kommende overbygning om velfærdsteknologi. Den glæder vi os til at bidrage til," siger Tom Togsverd.

ITEK-direktøren hæfter sig også ved de øgede optag til uddannelserne, hvilket direkte matcher it-branches behov for flere kandidater.

"Også den grønne satsning kommer mange af vore medlemmer til gode," siger han.

Stop klapjagten

Men også negative tiltag præger forslaget.

"Det negative ligger på skattesiden, hvor klapjagten på multinationale selskaber også rammer vores branche. Det er helt urimeligt," siger Tom Togsverd.

Multinationale selskaber betaler i gennemsnit langt mere skat end danske virksomheder, ifølge Tom Togsverd.

Endelig kunne man også godt efterlyse, at teknologi og digitalisering indgik "i den højt besungne kick-off af dansk økonomi" på over 10 milliarder kroner alene i 2012 og 8 milliarder kroner i 2013.

"Det havde ellers været oplagt at satse på - både i virksomhederne og i den offentlige sektor," slutter Tom Togsverd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere