Artikel top billede

Sådan så den oprindelige Raspberry Pi-computer ud for et års tid siden. Motherboardet er siden blevet større.

140 kroners hindbær-computer klar til julesalg

Hindbær-computeren bliver klar i begrænset antal i løbet af december. Se hvad du får for prisen af fem kopper kaffe.

Lad det være sagt med det samme: Raspberry Pi-computeren er milevidt fra en lækkert designet iPad.

Den lille computer uden skærm og tastatur ligner grangiveligt noget fra nørd-kontoret.

Men billig er den.

Den kommer i to udgaver; en til 25 dollars (cirka 140 kroner) og en til 35 dollars (cirka 195 kroner).

På sit website fortæller Raspberry Pi Foundation, der står bag hindbær-computeren, at delene til de første 10.000 computere er bestilt og forventes modtaget i december.

De første eksemplarer er tiltænkt udviklere, men i princippet kan alle interresserede købere henvende sig til Raspberry Pi.

Som det lyder på hjemmesiden:
"Det er nok fair at sige, at vi forventer at de fleste, der vælger at købe de tidlige enheder vil være programmører (de samme folk, der køber Arduinos og Beagleboards) ... For os er "de første 10k vil gå til udviklere" en kort version af "de første 10k bliver ikke sendt til skoler."

Skabt for at genskabe interesse for programmering

Hindbær-computeren er nemlig udviklet med henblik på skolebrug for at gøre børn og unge interesseret i teknologien bag alle de computere, som de anvender i deres dagligdag.

Ved at gøre computeren så billig som mulig, undgår man dels, at skolerne skal købe sig fattig i hardware og software, ligesom den lille pris gør det mindre interessant for tyve at stjæle computerne fra skolerne, mener Eben Upton, manden bag Raspberry Pi.

Mens OLPC eller 100-dollars pc'en oprindeligt blev udviklet specifikt for at udbrede computere til udviklingslande, så er hindbær-computeren udviklet for at gøre flere unge interesseret i programmering. Nysgerrigheden blandt børn og unge skal vækkes, så de begynder at interessere sig for, hvad der egentlig foregår under de skinnende blanke tablet-pc'er og smartphones.

Der er dog også interesse for hindbær-computeren blandt udviklingslande, afslører Eben Upton i nedenstående video.

700 Mhz-computer for 5 kopper kaffe

Centralt på hindbær-computerens lille motherboard sidder en ARM-processor på 700 Mhz.

Der kompenseres for den manglende skærm ved hjælp af HDMI-stikket på motherboardet, så den lille computer kan sættes ind i et fjernsyns HDMI-port.

Der kan tilføjes tastatur og mus ved hjælp af USB2.0-stik. Den dyre model har en ethernet-port til netværk, mens wi-fi kan tilføjes via USB-stik.

Anvender open source software
"Det ville ikke have været muligt at lave det her uden open source software," siger Eben Upton blandt andet om hindbær-computeren, der kommer med det Linux-baserede Fedora styresystem installeret på ARM-processoren.

Derudover er kontorpakken KOffice og browseren Iceweasel også præ-installeret. Til hindbær-computerens vigtige programmeringsformål er der installeret Python.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere