Artikel top billede

Udviklere over hele verden fejrer 10 år med solformørkelse

I denne måned for 10 år siden startede en solformørkelse til stor glæde for udviklere, der tilsyneladende er glade for at kode i mørke.

Det er i denne måned 10 år siden, at IBM tog et internt udviklingsprojekt og gjorde det til et open source-projekt på eclipse.org.

Resultatet blev udviklingsmiljøet Eclipse, der i dag anvendes af et utal af udviklere verden over.

Opkøbt firma grundsten til succes

Det var et kerneteam af udviklere fra Object Technology International (OTI), som IBM havde købt i 1996, der lagde fundamentet for Eclipse-projektets succes.

Teamet fra OTI havde blandt andet stået bag VisualAge udviklingsmiljøerne til Java og Smalltalk.

Fra starten var der opbakning fra virksomheder som Borland, QNX, Togethersoft og Rational Software (købt af IBM i 2002), ligesom Linux-distributører som Suse og Red Hat bakkede op om IBM's open source-udviklingsplatform.

Bekræftelse på IBM's open source-strategi 

Der var dog også mistro og skepsis.

Udviklingen af Eclipse skete i et konsortium som IBM stod i spidsen for. Det var medvirkende årsag til, at Sun i slutningen af 2003 fravalgte at gå med i Eclipse-projektet. Sun havde dog også sit eget open source NetBeans-projekt og Sun vurderede, at det var bedre at fortsætte med NetBeans fremfor at smelte det sammen med Eclipse.

I 2004 valgte IBM at opgive kontrollen med Eclipse og ligge det over i non-profit organisationen Eclipse Foundation. Her var sværvægtere som SAP, IBM, HP, Intel og Ericsson med, men dog ikke Sun; skaberen af progreammeringssproget Java. 

Eclipse blev hurtigt den dominerende platform for Java-udvikling og det gik blandt andet hårdt ud over Borland JBuilder og Oracle JDEveloper.

Selvom Eclipse i dag understøtter mange forskellige programmeringssprog, så er det stadig mest kendt og udbredt som udviklingsplatform til Java.

I dag anslås Eclipse at have omkring 65 procent af Java udviklingsmiljø-markedet.

Samlet projekt-releases

2005 kom en række nye strategiske medlemmer med i Eclipse Foundation. Nokia, CA, Sybase, Bea, Iona samt WindRiver, der primært udvikler indlejrede systemer.

En af de unikke kendetegn ved Eclipse-projektet som open source er anvendelsen af såkaldte release-trains. Her samles en række af de mange projekter fra Eclipse Foundation i een samlet release.

Den første af den slags var Eclipse Callisto som blev frigivet i 2006. Her blev 10 af 61 projekter frigivet på een gang, hvilket gav en masse ekstra funktionalitet til udviklerne på een gang.

Over halvdelen af Eclipse-udviklere i Europa

I dag er der over 1000 udviklere, der arbejder på at videreudvikle Eclipse. Mere end halvdelen af de 1.057 personer, der committer kode til Eclipse-projektet, kommer fra Europa.

For at fejre de 10 år, har Eclipse-organisationen oprettet en tidslinje. Her kan du tilføje dig selv som bruger af Eclipse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere