Artikel top billede

Indgreb mod TDC/YouSee vil "skade dansk kultur"

Konkurrencestyrelsens forslag om at begrænse TDC/YouSee's dominans vil ødelægge økonomien for tv-mijøet og påvirke kulturlivet negativt, mener YouSee.

Der er stor modstand mod Konkurrencestyrelsens forslag om et indgreb mod TDC/YouSees store dominans på tv-området.

Styrelsen foreslog i sidste uge, at der gennemføres et indgreb, så tv-distributørerne tvinges til at sælge tv-kanalerne enkeltvis - ikke bare i pakker, som de gør i dag.

Modstanden kommer primært fra YouSee. Selskabets argumenter imod indgrebet er, at et det vil gøre ondt helt andre steder end på YouSee.

Grunden er, at tv-pakkerne er en integreret del af hele infrastrukturen på tv-området. Pakkemodellen giver penge til produktioner på små kanaler, som måske ikke ellers ville have haft råd til dem, lyder argumentet.

Farvel til DK4?

"Der er ikke sammenhæng mellem seertal og produktionsomkostninger. Det koster jo det samme at lave en tv-produktion, uanset om der 100 eller 100.000, der ser den. Og det er dyrt at lave tv. Hvis en kanal som DK4 skulle hænge sammen (som en kanal solgt for sig selv, red) ville den koste 3-400 kroner om måneden at få adgang til," siger vicedirektør i YouSee Ulf Lund til ComON.

Han forklarer, at tv-kanalers køb af serier og film er bundet op på et kompleks mængde bagudrettede rettigheds-aftaler. Køber man filmene i Hollywood, er der ofte krav om, at de købes i pakker.

"De sælges gennem en vindues-struktur, som defineres af premiere-datoen. For films vedkommende vises de jo først i biografen, så kommer de på DVD. Umiddelbart efter DVD-premieren kan de købes i et såkaldt high pay vindue, og hvis der er gået lang tid siden film- og DVD-premieren, ryger de ned i et low-pay-vindue.  Men placeringen i low- eller high-pay vinduet hænger også sammen med, om de er købt til visning i en samlet kanalpakke. Hvis de vises på en station, der købes enkeltvis, ændres grundlaget for aftalen," siger YouSee-direktøren.

Han erkender, at tvpakkerne betyder, at mange betaler for kanaler, de aldrig ser.

"Men tv-pakkerne sikrer, at der økonomi i dansk tv-produktion netop fordi alle betaler for det. Det betyder, at vi alle betaler for kanaler, som vi ikke ønsker at se. Men hvis man laver et hovsa-indgreb mod pakkerne, risikerer man at ødelægge den balance, der er opbygget," siger Ulf Lund.

Men baggrunden for Konkurrencestyrelsens foralg er jo, at der er for lidt konkurrence på markedet fordi YouSee/TDC har en meget dominerende position.  Siger du, at det vil ødelægge dansk kulturliv hvis der kommer indgreb mod jeres markedsdominans?

"Man kan godt tage en diskussion om vores markedsposition, som nok er derhenne, hvor man kan kalde den dominerende. Men jo mere frit valg der kommer på kanalerne, jo større fordel er det for YouSee. Et fritvalgs-indgreb vil omvendt påvirke hele tv-branchen negativt. Hele fødekæden omkring tv-produktionen vil blive ramt, og der vil generelt blive færre penge til produktionsmiljøet - de manuskriptforfattere og producenter, der giver os drama og film på tv, får en mindre samlet pulje at arbejde for. Alle de kommercielle kanaler bortset fra TV2 vil blive meget pressede," siger Ulf Lund.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere