Artikel top billede

Foto: http://www.flickr.com/photos/smitty/

Danske webshops forsvinder ud af landet: For dyrt at drive forretning i DK

Besparelser på logistikken frister danske e-købmænd.

Flere danske webbutikker har søgt udenlands for at spare penge på fragt og logistik. 

Og mange andre arbejdspladser og skattekroner kan være på vej samme vej.

"Vi vil helst beholde vores lager herhjemme så vi har styring på virksomheden hele vejen rundt i dagligdagen. Men vi kan jo blive tvunget til at ændre strategi, hvis vi bliver alt for presset på konkurrenceevnen," siger Helle Guldmann fra webbutikken House of Kids, der sælger børnetøj.

En af de butikker, der har taget skridtet er E-voks.dk, som har lagt alt distribution hos et varehotel i Flensborg. Det har givet en betragtelig besparelse af fragtomkostninger og endnu større besparelser på lagerleje.
Præcis hvor stor besparelsen er, ønsker firmaet af forretningsmæssige hensyn ikke at oplyse.

"Men det kan jo bedre betale sig at sende ting fra Tyskland, end det kan at gøre det fra Danmark. Hvis vi tager vores X antal pakker om året og ringer til Post Danmark, og siger at vi gerne vil sende dem herfra, og så efterfølgende ringer og siger, at vi vil sende de samme pakker fra Tyskland til Danmark, så får vi to forskellige priser. Og det er billigere at sende fra Tyskland," siger Christoffer Steenbeck.

"Det er fjollet, at det forholder sig sådan, men det gør det desværre".

I sin research har ComON talt med andre firmaer, der nu har baseret varelageret uden for landets grænser. Mange af dem ønsker at være anonyme af hensyn til konkurrenter eller slutkunder, men fortæller om store besparelser på fragt.

I et tilfælde er porto på små forsendelser til Danmark blevet næsten halveret ved at sende dem fra Tyskland frem for Danmark.

Flere er på vej

Morten Kristensen driver både sin webbutik, Customfit.eu, og logistikken fra Hamborg. Han forstår godt, at hans landsmænd fatter interesse for Tyskland.

"Du har en billigere husleje, og arbejderne skal have mindre i løn. Fragten er billigere, så vi kan bruge UPS til Danmark og garantere næste-dags-leveringer. Det kan man ikke hos Post Danmark," siger Morten Kristensen.

Han bliver ofte kontaktet af danske webshop-ejere, der har udflugtstanker.

"Minimum en gang om ugen får jeg henvendelser inde på Amino fra folk. De spørger rigtig meget, men når det kommer til at tage den endelige beslutning, så er der stadig mange der tøver. Men jeg tror, at det kun er et spørgmål om, hvor mange flere prisstigninger, der kommer. Når vi begynder at høre om flere, der flytter ud med succes, så vil der være så mange andre, der følger trop," siger Morten Kristensen.

Stigende interesse

Foreningen for Distance- og Internethandel kan også mærke, at nogle medlemmer fatter interesse for udflytning.

"Vores oplevelse er, at der er en del danske webbutikker, der i øjeblikket undersøger mulighederne i at lave sådan en Fleggaard-øvelse, hvor man flytter nogle aktiviteter på den anden side af grænsen," siger Henrik Theil, kommunikationschef i FDIH.

Foreningen har ikke tal på, hvor mange der ender med at tage beslutningen om at flytte ud af landet. 

"Men vi har fuld forståelse for, at man undersøger tingene, for distributionsudgifter og det generelle udgiftsniveau i Danmark kan gøre det svært at drive webshops," siger Henrik Theil.

Det kan ikke betale sig...endnu

En af landets større webshops Bon' A Parte, der sælger dametøj, har også undersøgt muligheden for at flytte logistik væk fra Ikast, men bliver hængende lidt endnu.

"Vi har lavet regnestykket men er kommet frem til, at vi får for lidt ud af det. Vi kunne spare en del på lønningsomkostninger, men samtidigt er der en risiko for at miste kontrol over logistikken, som er meget tæt integreret i det at drive webshops," siger Bjarne Plagborg, der er logistikchef hos webforhandleren Bon' A Parte.

Men på fragtsiden har Bon' A Parte optimeret og flyttet kroner udenom Post Danmark. Firmaet eksporterer en stor del af sine varer, og til eksport i det omfang er det slet ikke relevant at interessere sig for Post Danmark:

"Vi sender alle vores forsendelser med lastbil til Neumünster (mellem Lübeck og Kiel, red) i Tyskland og sender derfra. Det er simpelthen for dyrt at bruge Post Danmark."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere