Artikel top billede

Foto: René Strandbygaard/DSB (Foto: René Strandbygaard/DSB)

Banedanmark brugte alt for mange it-konsulenter

Banedanmark har brugt eksterne it-konsulenter af en særlig grund. Men det var ikke i orden, mener Rigsrevisionen.

Læs mere:

Banedanmark investerer en milliard i it-konsulenter

Skandale-leverandører med i it-projekt til 18 milliarder

Banedanmark har fået et rap over nallerne af Rigsrevisionen, fordi myndigheden har brugt it-konsulenter hovedløst.

Det fremgår af Rigsrevisionens netop udkomne rapport om statsregnskabet for 2010.

"Rigsrevisionen konstaterede tilfælde af, at Banedanmark ikke havde udvist tilstrækkelig sparsommelighed ved køb af konsulentydelser på it-området," skriver revisionen.

Således har Rigsrevisionen særligt bidt mærke i "at der over lange perioder blev benyttet faste konsulenter i it-afdelingen, der på fuld tid varetog opgaver vedrørende generel projektledelse, analyseopgaver." 

Til sit forsvar fortæller Banedanmark i beretningen, at brugen af faste konsulenter over længere perioder skyldtes, "at der var et vedvarende resurse- og kompetencebehov i afdelingen, som Banedanmark ikke har kunnet opfylde med den tildelte lønsum for it-afdelingen."

Men det mildner ikke Rigsrevisionen, der med sit tilbagelænede og afdramatiserende embedsmands-sprog, giver Banedanmark et rap over nallerne:

"Rigsrevisonen vurderede, at Banedanmarks forvaltning af køb af konsulentydelser på it-området ikke var tilfredsstillende," skriver Rigsrevisionen.

Faktisk er det Rigsrevisionens samlede vurdering, "at Banedanmarks forvaltning af indkøb på it-området, herunder anvendelsen af konsulenter, ikke var helt tilfredsstillende."

Banedanmark strammer op 

Rigsrevisionen anbefaler, at Banedanmark fremover "..øger ledelsesfokus på området, og at gældende politikker og regler på området efterleves i praksis."

"Rigsrevisionen anbefalede desuden, at anvendelsen af konsulentbistand fremover ikke sker som følge af manglende lønsum, men begrundes ud fra faglige, praktiske og økonomiske hensyn," skriver Rigsrevisionen.
 
Hos Banedanmark under Transportministeriet har man taget anbefalinger til efterretning og "vil følge dem".

"Banedanmark har i relation hertil oplyst, at de blandt andet har foretaget en revision af henholdsvis Banedanmarks forretningsorden og konsulentpolitik, hvor reglerne for generel kontraktindgåelse og brug af konsulenter er blevet skærpet," fremgår det af beretningen.

Nu tjekker chef konsulentkontrakter

Økonomidirektør Søren Stahlfest Møller fra Banedanmark er "ikke glad for" at læse sætningerne i Rigsrevisionens rapport.

"Vi forstår, hvad Rigsrevisionen mener, og har taget det til efterretning. Vi sætter generelt en ære i at være sparsommelige," siger han.

Økonomidirektøren forklarer, at baggrunden er, at Banedanmark havde et stigende antal it-projekter, som man havde hyret eksterne it-projektledere ind til.

Problemet er imidlertid at Banedanmark tidligere burde have søgt at fastansætte flere it-projektledere, vurderer Søren Stahlfest Møller.

"Vi har nu ansat flere it-projektledere selv, og bragt antallet af eksterne ned, men der er nogle projekter, hvor vi fortsat har eksterne it-projektledere inde," siger økonomidirektøren.

Og der er sat mere fokus på, hvornår og på hvilke kontrakter eksterne it-konsulenter hyres.

"Vi har skærpet kontrol med hvilke konsulentkontrakter, der indgås. Og så skal de skal godkendes af økonomidirektøren," fortæller økonomidirektøren.

For også i fremtiden vil Banedanmark med dets mange it-projekter skulle bruge eksterne it-konsulenter - men de skal bruges der, hvor den løsning er den rette, oplyser han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere