Artikel top billede

Pas på når du scanner: Virus opdaget i QR-kode

Hidtil har det bare været teori, men nu er de første tilfælde af overførsel af virus via QR-koder til mobiltelefon en realitet.

Nu skal du til at passe på med at skanne QR-koder med din smartphone.

For første gang har stregkodens efterfølger vist sig alt andet end uskadelig.

Virusjægeren, det russiske Kaspersky Lab, beretter, at kriminelle miljøer tester de mange svagheder i mobilplatformen Android, og at den første QR-kode, som indirekte spreder ondsindet malware er observeret.

Det skriver det norske it-medie digi.no.

Efterhånden er gadebilledet fyldt med stregkodens efterfølger - den sort/hvide firkantede QR-kode.

Den mønstrede firkant i sort/hvid er egentlig bare en stregkode, som kan indeholde flere data end en almindelig stregkode.

QR-koder, QR står for Quick Response, bliver brugt til at levere information til mobile enheder som smartphones eksempelvis på museer eller på plakater i gadebilledet.

Trojanere båret af sms

QR-koderne findes også i rigt mål på nettet, hvor de kan være genveje til for eksempel download-adresser.

Alt, hvad brugeren skal gøre, er at skanne firkanten med enhedens indbyggede kamera, hvorefter data i koden dukker op i en letlæselig form på eksempelvis en smartphone.

I stedet for at taste en webadresse på telefonen, når man vil downloade noget software, tilbyder mange sites at gøre det nemt ved at skanne en QR-kode.

Det er her Kaspersky Lab har fundet eksempler på, at cyberkriminelle bruger teknologien til at udbrede SMS-bårne trojanere forklædt som Android-software ved at indkode ondsindede links i QR-koden.

Sms'er til dyre telefonnumre

bloggen Securelist.com gennemgår analytikeren Yury Namestnikov det aktuelle trusselsbillede med udgangspunkt i data fra Kaspersky Lab.

Når den intetanende bruger skanner en problematisk QR-kode downloader enheden automatisk en malware APK-fil (en installationsfil til Android OS), som når den er installeret, gør, hvad den slags sms trojanere nu en gang gør, sender sms'er til dyre telefonnumre.

Ifølge Kaspersky er der dog allerede udviklet løsninger, som beskytter mobile enheder mod den slags trusler så fortvivl ej, men vær opmærksom på (endnu) en trussel i cyberspace.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere