Artikel top billede

Få svar på dine spørgsmål om ny smartphone-skat

I tvivl om bruttolønsordning, fri telefon, ægtefællerabat? Stil konkrete spørgsmål til den nye smartphone-skat her.

Efter at have været en tur i den politiske vridemaskine er lovforslaget om Danmarks nye smartphone-skat nu på plads, hvilket du kan læse mere om her.

Revisor Niels Sonne fra Deloitte fortæller, at det langt hen af vejen er blevet som forudset.

"Det er nu soleklart, at beskatningen dækker telefoni i bred forstand, herunder smartphones, betalt af arbejdsgiveren," siger han.

Således omfatter beskatning af fri telefon fastnet- og mobiltelefoni samt datakommunikation i form af bredbåndsforbindelser.

Konkret vil det sige abonnementsudgifter, samtaleudgifter, selve telefonapparatet samt traditionelle telefon-serviceydelser og etableringsudgifter, oplyser Niels Sonne.

Faktiske udgifter ligegyldige

Fra 1 januar 2012 beskattes man med et fast beløb på 2.500 kroner, uansat hvad de faktiske udgifter har været for smartphonen med videre.

Ifølge Niels Sonne gælder de 2.500 kroner per person og ikke per husstand.

"Det vil sige begge ægtefæller skal beskattes, hvis de fra hver deres arbejdsgiver har betalt telefoni eller internet," forklarer Niels Sonne.

Dog bibeholdes en ægtefællerabat, som blev indført under multimedieskatten.

Den betyder, at hvis begge ægtefæller får fri telefon, gives der - på årsopgørelsen - et nedslag på 25 procent per ægtefælle, dog således at der samlet sker beskatning af minimum 3.300 kroner per år for ægtefællerne.

Skattefrihed for computere 
Visse ting friholdes dog for skat.

Det gælder eksempelvis arbejdsgiverbetalt internetforbindelse, altså såfremt man ikke får telefon med, hvis medarbejderen via forbindelsen har adgang til arbejdsgivers netværk.

"Det er en forudsætning, at medarbejderen har adgang til stort set de samme funktioner eller dokumenter som på arbejdspladsen," forklarer Niels Sonne.

Også computere friholdes for skat.

Det sker, hvis arbejdsgiveren stiller en computer med sædvanligt tilbehør til rådighed til brug for arbejdet.

"Det bliver således igen muligt at tage en arbejdscomputer med hjem - uden at rådigheden medfører beskatning," forklarer Deloitte-revisoren.

Ved sædvanligt tilbehør forstås almindeligt forekommende tilbehør til en computer såsom skærm, software, printer med videre af almindelig størrelse og standard.

Computere og tilbehør, der udelukkende er til privat brug, hvor der slet ikke er en arbejdsmæssig begrundelse, samt udstyr, der stilles til rådighed direkte for den øvrige husstands private benyttelse, skal derimod beskattes.

Bruttolønsordning forsvinder

Bruttolønsordningen forsvinder, så man igen skal beskattes af computere med tilbehør, som er stillet til rådighed via arbejdsgiver, hvis der samtidig er aftalt en lønreduktion eller lignende.

"Hvis medarbejderen accepterer en lavere løn for at få stillet en computer til rådighed, er der en formodning om, at computeren i overvejende grad stilles til rådighed for privat brug," forklarer Niels Sonne.

Lovforslaget er nu i en høringsfase, og der er fortsat lidt uklarheder omkring overgangsordninger for dem der har eller er igang med forskellige typer af bruttolønsordninger, oplyser Niels Sonne.

Har du spørgsmål til den nye skat, kan du stille dem i debat-feltet herunder.

Så vil revisor Niels Sonne fra Deloitte udvælge og svare på de mest principielle spørgsmål.

Læs også:

Aftale på plads: Nu er det slut med [b]multimedieskat

Smartphone-skatten kommer: Nu skal du snart betale

Skatteministeren: Derfor indfører jeg smartphone-skat

Mobil-skat er stadig et misfoster trods ny sminke

Sådan bliver du ramt af ny smartphone-skat[/b]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere