Artikel top billede

Foto: Torben Klint.

Dom: Internetudbydere skal ikke spærre for pirater

Internetudbydere kan ikke tvinges til at filtrere indhold fra, fastslår ny dom.

Internetudbydere kan ikke tvinges til at overvåge kunders færden på websider eller spærre for deres adgang til websider, hvor der ligger ophavsret-beskyttet materiale.
 
Det afgjorde EU-Domstolen torsdag, skriver det britiske tech-site V3.
 
Sagen udspringer af, at den belgiske organisation Sabam, der kæmper imod piratkopiering, ville pålægge internetudbyderen Scarlett at indføre et filter. 

Netop dette filter er sagens kerne.
  
Filteret skulle sikre, at Scarlett-kunderne ikke havde adgang til hjemmesider med musik, video eller andre filer, der er beskyttet af ophavsretten.

Men Scarlett kan ikke tvinges til at spærre for adgang til tjenester med ulovligt indhold via dette filter.
 
"EU-lov udelukker påtvingelsen af et påbud fra en national domstol, der kræver, at en internetudbyder installerer et filtersystem med det formål at forhindre ulovlig download af filer," fastslog retten ifølge V3.
 
Den franske organisation La Quadrature du Net, som kæmper imod begrænsninger af netadgang, er begejstret for dommen.
 
"Dommen understreger endnu engang, at i stedet for at presse på for mere undertrykkelse burde EU-politikere arbejde mod en stærkt behøvet reform af ophavsretten, som ville beskytte borgernes frihed," siger Jérémie Zimmermann til V3.
 
Lignende sag i Danmark
Herhjemme har der været en lignende sag, som endte med, at de danske internetudbydere spærrede for adgang til fildelings-siden The Pirate Bay.
 
Østre Landsret afgjorde 26. november 2008, at Telenor - dengang Tele2 - skulle spærre for adgang til denne side.
 
Sagen blev siden hen stadfæstet i Højesteret. Det skete 27. maj 2010.
 
I dag har de store danske internetudbydere modvilligt spærret for adgang til The Pirate Bay. Teleselskaberne har kæmpet imod spærringen, fordi de ikke ønsker at agere politi, har de argumenteret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere