Artikel top billede

Stor usikkerhed om økonomi bag smartphoneskat

Usikre skøn bag tallene om ny smartphoneskat. Revisor og organisationer sår tvivl om regeringens beregninger.

"Der er stor usikkerhed forbundet med at skønne over provenuet af en genindførelse af beskatningen af fri telefon," skriver regeringen selv i bemærkninger til det nye lovforslag.

Både tabene for statskassen ved afskaffelsen af multimedieskatten.

Og indtægterne ved indførslen af den nye skat på fri telefon afviger da også i lovforslaget fra de første meldninger.

Her fremgik det af forslaget til finansloven, at indtægterne fra den nye skat vil beløbe sig til 50 millioner kroner mod nu et skøn på 75 millioner kroner i lovforslaget.

Tilsvarende blev det i forslaget til finansloven vurderet, at tabene for statskassen ved at tage livet af multimedieskatten vil koste 500 millioner kroner årligt.

Det tal er nu steget i lovforslaget til 675 millioner kroner.

Utrygheden spreder sig

Men selvom det unægteligt ser ud til at blive en samlet lavere regning til danskerne, så skaber ord som "stor usikkerhed" nu åbenlys utryghed hos flere aktører. 

Revisor Niels Sonne fra Deloitte fremhæver eksempelvis, at statens indtægter reelt vil være højere end angivet i lovforslaget.

"Der er ikke medtaget så meget som én krone i forventet provenue-indtægt, som følge af fjernelse af muligheden for bruttolønsordninger med computer med tilbehør," siger Niels Sonne, der undrer sig over det forhold.

IT-Branchen: Meget dyrere
I en fælles pressemeddelelse fra IT-Branchen og Dansk Erhverv er kritikken benhård.

Her lyder påstanden, at indførslen af den nye skat ikke vil indbringe hverken 50 eller 75 millioner kroner, men mindst en kvart milliard kroner.

"Multimedieskatten bliver reelt ikke afskaffet. Det viser tallene med al tydelighed."

"Multimedieskatten bliver nu blot erstattet med en ny skat på digitale arbejdsredskaber, som rammer rigtig mange danskere. Det er et kæmpe selvmål regeringen er ved at lave," udtaler administrerende direktør Morten Bangsgaard fra IT-Branchen i meddelelsen.

Ifølge de to organisationers beregninger vil mindst 246.000 danskere blive ramt af den nye smartphoneskat.

Du kan læse mere om beregningerne her.

Den nye skat træder i kraft den 1. januar 2012.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere