Download: Fem gode medieafspillere kæmper om din gunst

Er din nuværende medieafspiller ude af stand til at håndtere et nyt lyd- eller videoformat, eller trænger du bare til flere muligheder? Så skulle du måske overveje en eller flere af disse fem gratis afspillere. Få en introduktion her.

Download: Fem gode medieafspillere kæmper om din gunst

Det er ikke nødvendigvis nogen ligefrem proces at finde den rette medieafspiller, der velvilligt jonglerer med både lyd og video på hjemme-pc'en.

Eksempelvis kan det synes oplagt at vælge Apples iTunes-software, hvis du har investeret i en iPod, men som vi viser, findes der en række alternativer, der også spiller sammen med æblefirmaets succesfulde afspillere.

Det kan også være en brat opvågnen, første gang du tager en sikkerhedskopi af dit yndlingsalbum, og vælger at indkode numrene i et såkaldt lossless, altså tabsfrit, lydformat, der - modsat for eksempel mp3 og wma - ikke mindsker lydkvaliteten, så filstørrelsen til gengæld bliver mindre.

Med tabsfri lyd ryger filstørrelsen i vejret, men det samme gør kvaliteten.

Microsofts standardafspiller i Windows, Media Player, vil som udgangspunkt nægte at håndtere formater som .ogg og .flac, så hvad stiller du op?

Nedenstående liste er ikke en universel opskrift på de fem ultimative medieafspillere, da folks behov varierer stort, men vi håber, den kan inspirere dig til at udvide dit afspiller-repertoire.

1. Winamp

Winamp er klassikeren tilbage fra 1997, der har taget nogle gedigne teknologiske hop gennem årene; fra at være en musikafspiller er det i dag et stykke software, der både afspiller et utal af lyd- og videoformater samt fungerer som komplet mediehåndteringsløsning.

Blandt funktionaliteten er ripping af cd'er til computerens harddisk, der ligeledes kan brændes direkte fra programmet, SHOUTcast- og AOL-radio, podcasts og oprettelse samt redigering af afspilningslister.

Winamp er også i stand til at synkronisere rettighedsfri musik mellem computer og iPod, så du praktisk talt kan kaste iTunes ud til højre. Den gratis version kan det meste, mens du må bøde godt en smule mere end 100 danske kroner for at få den fulde funktionalitet.

Hent Winamp her.

2. Foobar 2000

Denne "lette" afspiller er kun til lyd og har begrænset funktionalitet, men det gør den bestemt ikke mindre tillokkende. Ressourcemæssigt kræver den tæt på intet, og layoutet er minimalistisk og herligt forenklet.

Foobar 2000 afspiller alle tænkelige lydformater - også lossless formater som .ogg og .flac, hvilket dog i øvrigt også gælder Winamp. Der er altså tale om en afspiller til et nærmest audiofilt publikum, for hvem det også er centralt, at computeren ikke sløves unødigt.

Det er muligt at tilpasse Foobar2000 med temaer, hvis standardudseendet alligevel er en anelse for konservativt.

Programmet kan hentes her.

3. iTunes

Hvad enten du hader eller elsker Apples iTunes-software, fortjener den en plads på denne liste. For iPod- og iPhone-ejere er der tale om en fuldblods lydafspiller, der også organiserer dit musikbibliotek.

Du kan samtidig købe musik via iTunes Store, du kan rippe cd'er, brænde skræddersyede album med dine yndlingsnumre, lytte til netradio, podcasts og meget mere. iTunes' akilleshæl er enhedsunderstøttelsen; foruden iPod og iPhone er der meget få understøttede afspillere.

Det skulle være teknisk muligt at konvertere tabsfri lydformater til det såkaldte Apple Lossless-format, ligesom du kan rippe musiknumre med Apple Lossless Encoder, men vi har ikke afprøvet det.

Apple iTunes kan hentes her.

4. Microsoft Windows Media Player

Microsofts trofaste, men småkedelige ganger af en medieafspiller skal - trods behovet for at installere codecs fra tredjepart for at håndtere en række nye formater - have ros for at være en fornuftig allrounder af en medieafspiller.

Windows Media Player er aktuelt nået til version 12. Programmet kan foruden afspilning også rippe og brænde lyd-cd'er, og det er muligt at synkronisere afspilningslister med bærbare mp3- og medieenheder.

5. Jaangle

Jaangle er en glimrende musikafspiller, der udmærker sig ved at kunne tilpasses på alle leder og kanter, så du til sidst har en helt unik afspiller. Det er muligt at vælge mellem en lang række farvekombinationer, og du udvælger de paneler, du ønsker skal udgøre programmet, som du desuden placerer efter smag og behag.

Hvis du ikke er typen, der er vild med at sammensætte afspilningslister, kan Jaangle som en anden dj afspille dine yndlingssange fra mp3-samlingen. Musikbiblioteket er samtidig en gennemført del af Jaangle, som blandt andet viser såkaldte thumbnails af alle album samt kunsterinfo. Hvis Jaangle ikke selv kan støve oplysningerne op på nettet, er det muligt at tilføje dem manuelt.

Prøv Jaangle her.

Endnu flere downloads

Vi har i denne artikel lagt vægt på musikfokuserede medieafspillere, selv om flere af programmerne også velvilligt håndterer video.

Er du i stedet på udkig efter en dedikeret medieafspiller til alverdens forskellige videoformater, kan du med fordel tjekke denne guide, der betoner musikafspilning lidt mindre.

Hvis du mangler en velfungerende codec-pakke, så din afspiller kan håndtere flere formater end standard, kan du overveje K-Lite Codec Pack. Den kan blandt andet hentes her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere