Artikel top billede

Nye tal: Hver fiberforbindelse koster 46.000 kroner

Elselskabernes gravearbejde har passeret ni milliarder kroner. Læs her, hvad de har opnået for milliarderne.

En alliance af 14 energiselskaber står bag fiberudbyderen Waoo, der i øjeblikket kører en aggressiv markedsføringskampagne.
 
Selskaberne har rullet fiber forbi mere end 600.000 danske hjem, og op mod 200.000 kunder har efterhånden et produkt hos Waoo.
 
Men det har været dyrt at nå dertil.
 
Et estimat fra Danske Markets viser, at det indtil videre har kostet de 14 energiselskaber 9,2 milliarder kroner at grave fiberen ned. 

Det svarer til 46.000 kroner per fiberkunde, såfremt Waoo har 200.000 kunder. 
 
Sparsomt resultat
Trods de mange investeringer er resultatet endnu sparsomt, mener aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Markets.
 
"Elselskaberne er lykkedes med at få lagt fiber i jorden, men de er endnu ikke lykkedes med at få kunder," siger Poul Ernst Jessen.
 
Ifølge analytikeren har problemet for elselskaberne været, at de skulle omstille sig.
 
"Grundlæggende er det et problem, at de kommer fra en monopolitisk verden og træder ind på et marked med fuld konkurrence," siger han om elselskabernes entré i telebranchen.
 
Elselskaberne etablerede i november 2009 den fælles bredbåndsudbyder Waoo, som sælger tv, telefoni og internet på elselskabernes fibernet, for at sætte gang i kundeoptaget.

Med Waoo har elselskaberne nu en fælles national udbyder af fiberprodukter, og dermed kan de køre fælles landsdækkende reklamekampagner.
 
Og missionen for Waoo er nu at få danskerne til at bruge det fibernet, som elselskaberne har fået lagt ned, mener Poul Ernst Jessen.
 
"I første omgang skal et selskab have ledningen ind og hjemmet og få en pengestrøm på den. Henover tid skal de så sælge andre løsninger sammen med fiberen som tv, mobilt bredbånd, en sikkerhedsløsning eller noget andet, så selskabet kan få en større del af kundens forbrug," forklarer analytikeren.    

Derfor går det ikke så hurtigt

Inden etableringen af Waoo havde kundeoptaget ikke levet op til elselskabernes forventninger, erkender bestyrelsesformand Kim Frimer fra Waoo.
 
"Det er en langsigtet investering, som vi laver med fiber, og det er et langt sejt træk," siger han.
 
Men med etableringen af Waoo er det forløbet bedre, lyder det fra Kim Frimer.
 
"Vi ville gerne have taget endnu flere kunder, men vi har vækst i et modent marked, og vi har fulgt de planer og den strategi, som vi har lagt for to år siden. Det er vi godt tilfredse med," siger Waoos bestyrelsesformand.
 
Kim Frimer siger videre, at Waoo er det eneste selskab, der vinder markedsandele på fastnet-bredbånd i øjeblikket. 
 
Overvurderede produkt
Det lave kundeoptag i forhold til de mange investeringer hænger ifølge Poul Ernst Jessen sammen med, at elselskaberne har overvurderet deres fiberprodukt.
 
De har haft priser, der har ligget over konkurrenternes priser på TDC's telefonnet, kobbernettet, og det flytter ifølge analytikeren ikke kunder.
 
"Lave priser, så folk kan spare penge, er det eneste, der flytter kunder i telebranchen," siger han.
 
Med 45.000 fiberkunder er SE, det tidligere Syd Energi, i Sydjylland det energiselskab, der har fået flest fiberkunder. Poul Ernst Jessen peger på, at SE har skilt sig ud i forhold til de andre Waoo-medlemmer ved at sælge fiberproduktet 15/15 megabit - altså 15 megabit per sekund i up- og download.
 
Som udgangspunkt er den laveste hastighed, som Waoo sælger, en 30/30 megabit-linje.
 
15/15 megabit-linjen hos SE koster 199 kroner, mens TDC's lavprisselskab Fullrate tager samme pris for en 12/1 megabit-linje.
 
Netop 15/15-produktet har lokket mange af kunderne til, afslører administrerende direktør Niels Duedahl fra SE.
 
"Vi genererer en hulens masse salg på det produkt. Det er et rekrutteringsprodukt," siger han.
 
Tidligere har det ifølge direktøren været topsællerten i SE's bredbåndssortiment, mens kampagneproduktet 30/30 nu sælger bedst.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere