Artikel top billede

Image 2011: Actebis topper igen - og igen

Med forhandlernes tiltro følger pligten til at arbejde hen imod en sundere branche, lyder det fra Actebis-direktør Torben Qvist.

Med fem sejre i træk skulle man tro, at Also Actebis' nordiske direktør, Torben Qvist, afventede årets Image-resultat med ophøjet sindsro. Men efter et turbulent år i fusionens tegn krydret med markedets fortsatte utilregnelighed har der været nok af potentielle faldgruber på vejen.

»Det har været et udfordrende år, hvor vi har set en tilbagevenden til krisen fra 08-09. Året startede ellers fornuftigt, hvor vi så en nogenlunde udvikling i Q1 og Q2, men så ramte krisemeldingerne fra Sydeuropa. Så den vej rundt har det været et hektisk år,« siger Torben Qvist, som netop betegner fusionen foruden manøvreringen i krisen som årets største ledelsesmæssige udfordringer.

Da distributøren oveni oplevede en måned med leveringsproblemer i efteråret, modtager han nyheden om den sjette sejr i træk med lettelse.

»Vi har haft vores bekymringer.«

Men uden grund. For endnu en gang lykkes det Actebis at overgå sig selv. Distributøren indtager førstepladsen i 16 ud af 17 kategorier. Kun i kategorien produkternes salgbarhed må distributøren tage sig til takke med en andenplads efter Tech Data. Til gengæld har distributøren genvundet førstepladsen i kategorien avance på produkterne.

Fart over feltet

Altoverskyggende for 2011 er fusionen mellem tyske Actebis og schweiziske Also. Den blev udmeldt allerede i 2010 og skulle efter den oprindelige plan have været gennemført samme år. Men efter udskydninger på grund af fortsatte forhandlinger og konkurrencemyndigheders eftersyn faldt den først endeligt på plads i foråret 2011. Målt på omsætning kunne Also Actebis hermed kalde sig den tredjestørste europæiske distributør efter Tech Data og Ingram Micro.

Ud over at få organisationsstrukturen på plads og få ensrettet organisation og budgetter har opgaven for Torben Qvist i Norden været at få slået de to norske selskaber sammen. Meget er nået, men selvom de største praktiske hurdler er overstået, erkender Qvist, at der stadig venter en stor udfordring. Nemlig opgaven med at få smeltet to virksomhedskulturer sammen til én.

»Det er en opgave, som kommer til at tage tid. Virksomheder har forskellige kulturer, og det er bare ikke noget, du kan ændre fra den ene dag til den anden. Der skal skabes en ny identitet, hvor det gælder om at få det bedste ud af to verdener,« siger Torben Qvist.

Han nævner blandt andet måden at planlægge på såvel som måden at træffe beslutninger på som noget, der har været forskellige tilgang til i de to virksomheder.

»Det er utroligt spændende at arbejde med. Men der skal lyttes, og man skal være varsom.«

For Torben Qvists eget vedkommende betegner han skiftet fra privatejet til børsnoteret virksomhed som den største forskel på før og nu.

»At vi nu er en børsnoteret virksomhed betyder en anden struktur og en anden ledelsesform.«
Helt konkret har det betydet, at Torben Qvist ikke længere må udtale sig om de lokale regnskaber eller fremtiden for den sags skyld. Alligevel afviser han, at det er tale om store forandringer.

»Før var der også regelsæt med grænser, så selvom der kan være forandringer i måden, man gør det på, så fungerer det i det store hele på samme måde.«

Udfordringer for kanalen

Da CRN interviewede Torben Qvist for et par år siden i forbindelse med hans fjerde Image-sejr i træk, nævnte han sin bekymring over den konsolidering, der var i fuld gang i forhandlerleddet. På det punkt har verden ikke forandret sig meget.

»Den bekymring består. Konsolideringen er blevet drevet endnu videre siden da. Man kan godt frygte at gå glip af noget af kreativiteten og fagligheden, og det er bekymrende, da det er på forhandlersiden, innovationen spiller ind over for kunderne. En mangfoldighed i branchen er med til at påvirke udbredelsen af nye teknologier,« lyder det fra Torben Qvist, hvis bekymring også retter sig mod kanalen i et bredere perspektiv. Heriblandt distributørernes rolle.

»Vores forretning er afhængig af en sund og bred kanal. Som distributører løser vi nogle opgaver, mens forhandlerne løser nogle andre. Det skal vi have til at blomstre igen,« siger han, men erkender, at det er en tendens, der er svær at modarbejde i krisetider.

Selv lover han at gøre sit til at få en bedre branche. For med den fortsatte opbakning fra forhandlerne, som Image-sejren illustrerer, følger også et ansvar.

»Vi er utroligt taknemmelige for, at kunderne ser os på den måde, men det betyder samtidig også, at vi føler en forpligtelse i at gøre vores til at bevare en sund branche.«

Også på distributørsiden har der gennem de seneste år fundet en kraftig konsolidering sted. Først røg Ingram Micro ind under Actebis' faner. Stort set samtidig med Also Actebis-fusionen er nordjyske Rosenmeier Electronics forsvundet ind i den amerikanske Tech Data-familie.

Senest har en række nichedistributører, såsom Dataline i Fredericia, GS Scandinavia og Inter-Data, af nød mere end af lyst måttet opgive deres selvstændige eksistens til fordel for en indslusning i konkurrenter som EET og Boston Distribution. Men i modsætning til konsolideringen blandt forhandlerne ser Torben Qvist ikke problemer i tendensen blandt distributørerne. En tendens, han forventer, vil fortsætte.

»På distributionssiden er du nødt til at have store enheder, der kan levere til de lavest mulige omkostninger. Det er netop en forudsætning, da vi på den måde skaber et bagland, der gør forhandlerne i stand til at levere over for kunderne.«

Actebis' eget lager kan ses som et symbol på den udvikling.

Planer om nyt lager

»Da vi startede for mange år siden, havde vi et lager på 1.200 kvadratmeter. Det er nok nogenlunde, hvad der svarer til varemodtagelsen i dag.«

I dag råder distributøren over 15.000 kvadratmeter lagerplads fordelt på to adresser i Taastrup og lejer sig derudover ind i eksterne lokaler, når der er brug for det. Distributøren har desuden valgt at beholde Alsos lager i Norge. På længere sigt er planen at slå de to Taastrup-lagre sammen.

»Det er ikke optimalt med to lagre, så det er klart, at vi kigger på muligheden for at få mere plads og på at få optimeret lageret.«

Torben Qvist forventer dog, at det hele først falder på plads om et par år.

At it-branchen er en branche i konstant bevægelse er der intet nyt i. 2011 har været et år, hvor det ikke har skortet på spekulationer om fremtiden, eller manglen på samme, for den traditionelle pc.

Spekulationer, der er optrådt i kølvandet på drastisk faldende pc-tal som resultat af kundernes tilbageholdenhed og teknologiskiftet til fordel for tablets. I forlængelse heraf har året budt på uvished om fremtiden for pc-divisionen hos HP, Actebis' største leverandør. En uvished, der i en periode fik distributører, forhandlere og kunder til at holde vejret i spænding.

»Vi er glade for, at der er kommet en afklaring. Det er altid uheldigt med usikkerheder, når folk skal placere investeringer,« siger Torben Qvist og kalder i den forbindelse HPs kommunikation for »uheldig«.

Selvom der er faldet ro på HP igen, blafrer spørgsmålet om massive forandringer stadig i vinden. Men Torben Qvist afviser, at der grundlæggende er så meget nyt under solen.

Cloud er ikke til at komme udenom

»Vi har så hyppige teknologiskift, at det hele tiden medfører forandringer. For os er det et spørgsmål om hele tiden at tilpasse vores sortiment, så vi kan tilbyde det, som følger af den teknologiske udvikling.«

Spurgt ind til, hvad det mere konkret er, Torben Qvist mener, er i vente, falder snakken med det samme på cloud computing.

»Med cloud og de afledte forandringer er det klart, at en del kanalspillere må sætte sig ned og overveje, hvad deres virksomhed skal tjene penge på i fremtiden,« lyder det fra Torben Qvist, som ikke har svært ved at se muligheder for distributøren i en kommende cloud-tidsalder.

»I dag tilbyder leverandører forskellige cloud-løsninger, men ingen kunder kan komme ind og finde den løsning, der passer lige præcis til dem. På den måde er der brug for, at nogen sætter sig ned og samler de rigtige cloud-løsninger. Det ligger der en stor opgave i.«

Så der ligger stadig masser af udfordringer og venter foran Torben Qvist.

»Arbejdet er spændende, og der er jo hele tiden nok at tage sig til. I år har jeg ikke haft to minutter til at sidde ned og tænke for mig selv,« siger direktøren, som bruger omkring tre måneder om året på forretningsrejser. Det efterlader ni måneder om året til at passe arbejdet i Taastrup, som han selv formulerer det.

»Man skal have det godt med forandringer, ellers skal man ikke være med i det her game,« siger Torben Qvist.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere