Artikel top billede

Image 2011: Jobs' stemme fra graven

Steve Jobs' død giver ekko i årets Image-undersøgelse, hvor kanalen viser sin respekt for et visionært teknologisk ikon - og for salgbarheden af de produkter, han stod bag.

Osama Bin Laden døde i foråret. Under stor medieopmærksomhed fortalte amerikanerne verden, hvordan de havde likvideret den personificerede ondskab, topterrorist nummer ét. Men historien, om at amerikanerne havde befriet verden for Osama Bin Laden, var ikke så god, at den kunne overtrumfe den spalteplads, som medierne brugte på et andet dødsfald. Steve Jobs' død var en langt større historie end Osama Bin Laden. I hvert fald i engelsktalende medier.

The Global Language Monitor laver hvert år en liste over top-emner, top-ord og top-navne i den engelsktalende verden. Med 30 procent flere omtaler end Osama bin Laden kom Steve Jobs ind som topnavnet i 2011 flankeret af emnet arabisk forår og ordet besættelse.

Årets Image-undersøgelse blev afviklet kort tid efter, at Steve Jobs' død var blevet annonceret, og Apple-ikonet blev hyldet i medierne som en moderne Leonardo da Vinci. Derfor var Steve Jobs naturligt nok top of mind, da forhandlerne satte sig ned og bedømte producenterne og distributørerne i undersøgelsen.

Som den eneste spiller i årets Image-undersøgelse kommer Apple ud med både flere førstepladser og flere sidstepladser. Populært sagt giver det et billede af, at forhandlerne ikke bryder sig ikke særligt meget om Apple, men de viser respekt for både Steve Jobs som visionær leder og for Apples produkter, fordi de sælger.

Et nødvendigt onde

Ifølge IFO-analytiker Palle Klinke Hansen, der står bag Image-undersøgelsen viser resultaterne også, hvor Apples styrker og måske især svagheder ligger. Palle Klinke Hansen kalder Apples profil i Image-undersøgelsen fuldstændig vanvittig.

»De er stærke på produktpaletten. Folk kommer i butikkerne og siger, at de vil have en iPhone, ligesom der er oprettet deciderede mac-butikker. Apple har det, man kan kalde en klar pull-strategi. De har produkter, som kunderne kommer og efterspørger. Men for forhandlerne er Apple det nødvendige onde. Det er historien om, at kunden har ret. For de tjener jo ikke noget på at sælge Apples produkter,« siger han.

Palle Klinke Hansen peger på, at tallene i undersøgelsen viser, at Apple ingenting gør for deres forhandlere.

»Og med Steve Jobs' død og den snak, der er kommet, om at produktudviklingen er gået i stå, så er det en kæmperisiko for Apple. Bare det, at den nye iPhone har skuffet lidt, viser allerede de første sprækker. Og hvis de næste produkter ikke lever op til de tårnhøje forventninger, så kan det hele kollapse,« mener analytikeren.

Hvis Apple-effekten stilner af, får producenten brug for forhandlerne, og så er det ikke godt, at de netop har stødt kanalen fra sig. Og her hjælper Steve Jobs ikke længere.

»Når man ser på, at Apple er gået 11 pladser frem i troværdighed og syv frem på virksomhedens ledelse, så skyldes det nok det sidste pust fra Steve Jobs. Men det er et åbent spørgsmål, hvor lang tid han kan råbe fra graven. Hvis han virkelig var så innovativ og havde så stor betydning for produktudviklingen, som hypen er udtryk for, så kan det se slemt ud. Det er en risiko - især når man ikke er vellidt i kanalen,« konstaterer Palle Klinke Hansen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere