Artikel top billede

Iran fik fat i amerikansk superdrone med GPS-hack

Iranerne har måske fået fat i en tophemmelig amerikansk drone ved at sende falske GPS-koordinater.

I sidste uge kunne Iran til stor forbløffelse for omverden præsentere en tilsyneladende intakt amerikansk militærdrone af typen RQ-170. Iranerne hævder at man har hacket dronen og fået den til at lande på iransk territorium. USA bekræfter at man har mistet en af sine stealth-droner, som angiveligt er brugt til at overvåge det iranske atomprogram.

Der er stor mystik omkring sagen og den minder på mange måder om sidste års Stuxnet-orm - angiveligt et amerikansk cyberangreb mod Iran - som også efterlod flere spørgsmål end svar.

Et af de store spørgsmål er, hvordan iranerne fik fat i dronen. Militæret hævder at en mobil enhed til "elektronisk krigsførelse" overtog kontrollen over dronen og styrede den ned til jorden. Men amerikanske eksperter tvivler på, at iranerne er i stand til at hacke sig ind i dronernes kontrolsystemer.

Nu har avisen Christian Science Monitor leveret en mulig forklaring i en længere artikel om sagen. En iransk ingeniør siger til avisen, at man slet ikke har hacket selve kontrolsystemerne. Iranerne har blot afbrudt forbindelsen mellem dronen og dens kontrolcentrum - muligvis med en form for radiostøj - og herefter sendt falske GPS-koordinater, som fortalte dronen at den befandt sig over Afghanistan.

Men i stedet for at lande på en amerikansk base i Afghanistan gik dronen så helt af sig selv ned over Iran.

"GPS-navigationen er det svageste punkt. Ved at forstyrre kommunikationen med støj, kan du tvinge dronen over på autopilot. Hermed mister den sin hjerne," siger den anonyme ingeniør.

Iranerne har angiveligt udviklet den nødvendige teknologi ved at analysere mindre amerikanske droner, der er skudt ned i de sidste år. Den afgørende svaghed ligger dog i GPS-teknologien og ikke i dronerne selv; det er forholdsvis let at gennemføre såkaldt "GPS spoofing", hvor man sender falske koordinater til modtageren.

Dermed kan alle former for udstyr, som er afhængig af GPS-signaler, altså føres på afveje - og det gælder også militære droner.

"GPS-signaler er svage og kan nemt overdøves af signaler fra tv-tårne, bærbare computere, mp3-afspillere, selv mobile satellit-tjenester," sagde professor Andrew Dempster fra University of New South Wales under en GPS-konference tidligere i år.

Den iranske general Moharam Gholizaleh, der var chef for cyber-styrkerne, har tidligere pralet med, at man er i stand til at ændre kursen for GPS-styrede missiler. Gholizaleh døde i sidste måned under mystiske omstændigheder.

Ifølge amerikanske eksperter er dronen designet til at flyve tilbage til basen hvis satellit-forbindelsen bliver afbrudt. Men det fungerer selvfølgelig kun, hvis dronen rent faktisk kan finde sin base.

Christian Science Monitor skriver at Iran tidligere har "blændet" en af CIA's spionsatellitter med et meget præcis laserstråle. Det menes at sommerens hacker-angreb mod den hollandske certifikat-udsteder Diginotar, hvor der blev udstedt falske certifikater til Google, Skype og 500 andre firmaer, også blev styret fra Iran.

Men det er ikke alle eksperter, som er overbevist om at iranerne har så avancerede muligheder for elektronisk krigsførsel. En amerikansk analytiker sammenligner fundet af dronen med at "smide en Ferrari ned i en kultur med oksekærrer". Andre eksperter mener ligefrem, at den model der blev vist på pressemødet er lavet af papmache - de henviser til, at understellet ikke kan ses.

Det har måske en naturlig forklaring. Den iranske ingeniør fortæller til Christian Science Monitor, at der er få meters højdeforskel mellem dronens base og det sted, hvor den blev snydt til at lande. Iranerne var altså kun i stand til at forfalske GPS-koordinaterne - men ikke højden. Så dronen fik en lidt hård landing.

Nu diskuterer eksperterne, hvor meget iranerne kan lære om den amerikanske teknologi ved at analysere dronen. Det menes at både Kina og Rusland har sendt eksperter for at tage et kig på den tophemmelige drone.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere