Artikel top billede

Politisk flertal: Nu skal du overvåges mindre

Et flertal på Christiansborg kræver at få lempet overvågningen af danskerne, selv om regeringen kæmper for at beholde logningsbekendtgørelsen, som den er.

Læs også:
Revision af logningsbekendtgørelsen reddet i 12 time

Forslag: Du må ikke længere gå anonymt på nettet

Tredje gange kan åbenbart være lykkens gang.

Efter to tidligere forsøg på at kigge den omstridte logningsbekendtgørelse efter i sømmene har et flertal på Christiansborg nu besluttet sig for, at det er på tide at revidere overvågnings-bekendtgørelsen for at finde ud af, om den giver de ønskede resultater.

Det sker, efter at justitsminister Morten Bødskov (S) i dag har fremsat et lovforslag til udskydelse af revisionen af logningsbekendtgørelsen.

Begrundelsen fra Morten Bødskov for udskydelsen er - i lighed med den forrige regerings argumentationer for to andre udskydelser - at Danmark burde vente, til der kommer nye EU-direktiver, som logningsbekendtgørelsen fra 2007 er direkte født fra.

Men oppositionspartierne vil ikke længere vente på nye EU-direktiver, som er blevet lovet flere gange, men endnu ikke er blevet til noget som helst.

"Nu får vi formentlig den revision, som vi allerede for en måned siden meldte ud, at vi ønskede," forklarer Venstres retsordfører Karsten Lauritzen, selv om dagens forslag fra regeringens justitsminister kun er blevet behandlet første gang ud af tre.

Ikke samme terrorbillede mere
Hvis lovforslaget bliver nedstemt efter tredjebehandlingen, betyder det, at logningsbekendtgørelsen skal laves om.

"Det betyder, at vi får en høring i Retsudvalget til foråret med henblik på, hvad vi skal have lavet om i logningsbekendtgørelsen," forklarer Karsten Lauritzen til Computerworld.

Den nuværende logningsbekendtgørelse forpligter blandt andre teleselskaber til at overvåge danskerne på vores mobiltelefoner og pc'er, hvilket sker omkring 550 milliarder gange om året.

Det svarer til, at du i gennemsnit bliver registreret 100.000 gange om året - eller 274 gange om dagen - når du surfer rundt på nettet, sender sms'er eller taler i telefon.

Mere lempelig overvågning kan være på vej

Politiet eller PET har efterspurgt internetdata 174 gange blandt teleselskaberne mange, mange milliarder informationer om vores samtaler og hjemmesider, som vi besøger.

Samtidig har logningsbekendtgørelsen samlet kostet teleindustrien og hotel- og restaurationsbranchen omkring en halv milliard kroner at føre ud i livet siden 2007.

"I dag har vi et andet terrorbillede end i 2006, da vi kiggede efter Al-Qaeda-netværk. I dag har vi mere fokus på enkeltstående episoder, som vi eksempelvis har set i Norge," siger Karsten Lauritzen og henviser til sommerens Utøya-massakre.

Sløvere øjne på danskerne

Venstres retsordfører forventer ikke, at en revidering af logningsbekendtgørelsen vil føre til en stramning.

"Vi ønsker ikke en stramning, som det var fremme i sommer, men derimod snarere end lempelse af overvågning, fordi vi fornemmer, at vi ikke helt får valuta for pengene, og i det indgreb, det er at kigge i alle danskernes teledata," forklarer Karsten Lauritzen.

Venstre var ellers sammen med blandt andre Dansk Folkeparti om at indføre den omstridte logningsbekendtgørelse i 2007, og nu har de to partier sammen med Liberal Alliance og Enhedslisten fået nok af at vente på nye EU-direktiver på logningsområdet.

Alligevel ser Karsten Lauritzen fra Venstre ikke tomlen ned til justitsministeren som en gang rygsvømning.

"Vi kan jo ikke blive ved med at vente, og det handler på ingen måde om, at vi ikke sidder i regering nu," bedyrer han.

Politisk drilleri

Justitsminister Morten Bødskov har ellers over for dagbladet Information tilkendegivet, at oppositionens manglende opbakning til en udskydelse af revisionen af logningsbekendtgørelsen skyldtes "politiske drillerier".

"Når vi har et grundlag for at lave en revision, skal vi lave en revision. Men det grundlag har vi først, når vi har de nye regler fra EU, og derfor er det, regeringen lægger op til, fuldstændigt i forlængelse af, hvad den tidligere regering gjorde med helt den samme begrundelse," har Morten Bødskov udtalt til Information.

Læs også:
Revision af logningsbekendtgørelsen reddet i 12. time

Forslag: Du må ikke længere gå anonymt på nettet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere