Artikel top billede

Så ofte kigger politiet på dine lognings-data

Antallet af udleverede data til politiet og PET er vokset siden indførelsen af logningsbekendtgørelsen i 2007. Antallet med registreringer er steget med 100 milliarder.

Læs også:
Blæser til kamp: Derfor skal du overvåges mindre

Politisk flertal: Nu skal du overvåges mindre

Vidste du, at du bliver registreret 274 gange om dagen?

Det danske politi og PET har fået udleveret overvågningsdata hos teleselskaberne 4.182 gange ud af i alt 550 milliarder årlige registreringer.
 
Det viser den seneste opgørelse over de data på fastnettelefon, internetrafik, mobilbrug, IP-telefoni og e-mail, som er blevet overdraget til "de rette myndigheder" i 2010.
 
Telekommunikationsindustrien i Danmark tilføjer, at over halvdelen af registreringerne - det vil sige minimum 275 milliarder registreringer - kommer fra danskernes internettrafik, hvor politiet i 2010 har fået udleveret data i 238 tilfælde fordelt på internet-surf, IP-telefoni og e-mail-registreringer. 

Størst er andelen af udleveringen af mobildata, som ligger på 3.763 tilfælde.

Stigning i politi-udleveringerne

I forhold til de forrige år med logningsbekendtgørelsen er der i 2010 sket en samlet stigning i antallet af de gange, som politiet og PET har fået udleveret data, som teleselskaberne er forpligtede til at logge og lagre i 12 måneder.
 
I 2009 lå tallet på i alt 3.948 udleveringer, mens antallet af udleverede datasæt til myndighederne i 2008 lå nede på 3.452.
Dertil kommer en række udleveringer af data til ordensmagten, som har ligget hos teleselskaberne i mere end de tilladte 12 måneder. Disse forsinkede udleveringer er faldet i 2010 sammenlignet med tallene fra 2009.
 
Selv om logningsbekendtgørelsen i efteråret 2007 officielt blev indført for at bekæmpe terror, angiver tallene dog ikke, hvad politiet har fået udleveret teleselskabernes oplysninger om danskerne til.
 
Har kostet en halv milliard
Danmark er forpligtet til at indberette tallene til EU, fordi vores omstridte logningsbekendtgørelse er en fordanskning af EU's logningsdirektiv.
 
EU bruger således nationalstaternes tal for udlevering af datasæt til politimyndighederne for at se, hvor effektiv logningsdirektivet er.
 
Telekommunikationsindustrien i Danmark mener, at den danske udmøntning af logningsdirektivet - det vil sige logningsbekendtgørelsen - har kostet 200 millioner kroner i opstartsudgifter, mens teleindustrien årligt poster omkring 50 millioner kroner i driften til at logge de milliardvis af teledata.
 
Dertil kommer, at hotel- og restaurantionsbranchen har måttet slippe et to eller trecifret millionbeløb for at kunne logge internettrafik og telefondata.
 
Samlet set lyder den kontante regning siden indførelsen af logningsbekendtgørelsen altså i omegnen af en halv milliard kroner.

Læs også:
[b][b]Blæser til kamp: Derfor skal du overvåges mindre
[/b]
 
[/b]Politisk flertal: Nu skal du overvåges mindre

Vidste du, at du bliver registreret 274 gange om dagen?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere