Artikel top billede

(Foto: gratis /)

Eric Schmidt: Iran kaprede dansk internet-trafik

Men den tidligere Google-chef tog fejl.

Iran har overtaget den danske internet-trafik. Det fortalte Google-bestyrelsesformand Eric Schmidt i et interview med CNN den 14. december (se den komplette video her). Den tidligere Google-chef bliver bedt om at kommentere at Iran har fået fat i en amerikansk superdrone. Iranerne hævder at de har hacket sig ind i dronens kontrolsystemer eller sendt falske GPS-koordinater for at få dronen til at lande på iransk territorium.

"Der er altid en mulighed for, at iranerne er brudt ind i den krypterede software der bruges til at kontrollere ting. Iranerne er meget dygtige til at føre cyberkrig af en eller anden grund, som vi ikke rigtig forstår," siger Eric Schmidt og fortsætter med et konkret eksempel på iranernes evner til at gennemføre cyberangreb:

"Forleden var de i stand til at overtage en del af internet-trafikken i Danmark med et snedigt hack. Ingen forstod hvad det var, de gjorde. Så Iran er uden tvivl en trussel mod cybersikkerheden i fremtiden," siger Eric Schmidt.

CNN-journalisten Erin Burnett beder Google-chefen om at uddybe det.

Hvad gjorde de i Danmark?
 
"I Danmark blev en del af trafikken videreledt til Iran og tilbage til Danmark," svarer han.

Var det en test?

"Det var en test. Mange af de hændelser med cyberkrig, som vi ser i dag, ser ud til at være en form for test, hvor lande afprøver hvilken form for adgang de kan få. De bryder ind i kommunikationen uden at stjæle noget - eller hvis de gør, så opdager du det aldrig," siger han.

Eric Schmidt vil således ikke afvise, at iranerne har haft held til at bryde ind i den krypterede kommunikation mellem det amerikanske militær og dronen over Iran.

Historien om at Iran skulle have overtaget den danske internet-trafik er opsigtsvækkende. ComON har talt med Thomas Kristmar, der er chef for den statslige varslingstjeneste for internet-trusler, GovCERT. Han afviser at den danske internet-trafik er blevet sendt til Iran.

"Vi har undersøgt det og konklusionen er, at Eric Schmidt har taget fejl af Danmark og et andet europæisk land," fortæller han.

Thomas Kristmar kan ikke fortælle, hvilket land der er tale om, men Eric Schmidt henviser muligvis til sommerens angreb mod den hollandske certifikat-udsteder Diginotar. Det menes at en statslig iransk hacker har fået fat i falske certifikater til Google, Microsoft og 500 andre internet-firmaer.

Eksemplet med den iranske cyberkrig mod Danmark - som bliver brugt til at underbygge påstanden om, at iranerne har hacket en amerikansk drone ned fra himlen - holder altså ikke.   

Eksperter sætter også spørgsmålstegn ved, om iranerne faktisk har været i stand til at sende falske GPS-koordinater til dronen. Det vil kræve at de kender dronens position med få meters nøjagtighed og kan sende et signal der er stærkere end signalet fra GPS-satellitterne, skriver The Register.

En mere sandsynlig forklaring er, at der ganske enkelt var tale om en teknisk fejl i dronen, som fik den til at miste forbindelsen med sin base og lande et forkert sted.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere