Artikel top billede

Sådan dæmmer danske skoler op for it-kaos

Dansk kommune sikrer skolers netværk med virtuelle licenser til 400 lærere og 3.700 skolelever.

Når klokkerne ringer ind på Lolland Kommunes fire skoler fordelt på 13 adresser, er der ingen it-administratorer på Sydhavsøerne, der får grå hår i hovedet over it-sikkerheden længere.

Kommunen har i det seneste år arbejdet målrettet på at udrulle 800 virtuelle desktop-licenser til sine 400 lærere og 3.700 skoleelever, hvor den nye virtualiseringsteknologi udgør en solid firewall mellem skolens netværk og elevernes medbragte computere.

Dermed slipper stærkt fortrolige oplysninger fra skolernes netværk ikke ud på elevernes pc'er, og teknologien gør det samtidig umuligt for eleverne at "komme til" at uploade skadelige filer, vira og alskens anden ondskab til skolens netværk.

"Efterhånden er der mange ting, som de unge mennesker forventer, at en virksomhed som vores stiller til rådighed," siger Lollands it-chef, Finn Mortensen.

Den perfekte kombination

Han forklarer, at VDI derfor er den perfekte kombination af frihed for eleverne og sikring af kommunens data.

Kommunen har dog umiddelbart ikke tal på, hvor mange elever, der rent faktisk benytter sig af, at de kan tage deres eget it-.udstyr med på skolen og arbejde på det.

"I samarbejde med skolernes ledelser har vi besluttet, at eleverne gerne må tage deres eget it-udstyr med på skolen, og de kan samtidig også logge på deres egne virtuelle maskiner hjemmefra," lyder det fra Finn Mortensen.

Han fortæller, at kommunen af sikkerhedsmæssige årsager har valgt at separere skolernes virtuelle XenDesktop-løsning fra Citrix med resten af kommunens Citrix-løsninger.

Det sker ved, at elevernes virtuelle maskiner bliver holdt i et lukket område, og de er på den måde beskyttet mod at kollidere med kommunens andre applikationer.

"Vores data er i lighed med andre kommunernes data i høj grad meget personfølsomme. Vi har som en offentlig myndighed derfor en forpligtelse til at sørge for, at alle oplysninger om borgerne er rigtigt godt pakket ind," siger Finn Mortensen.

Kommunens VDI-løsning har været undervejs i godt et års tid, og kommunen er nu ifølge Finn Mortensen gået ind i tilpasningsfasen.

Kører til terminsprøven

Selv om VDI-teknologien er spritny på de lollandske skoler, har kommunen allerede afviklet terminsprøver på to skoler ved hjælp af virtuelle desktops, og skoler i Maribo og i Holeby vil ligeledes afvikle deres december-terminsprøver på virtuelle desktoppe.

"Vi har ikke helt sluppet taget i udrulningen, men nu vi kan se målstregen. Og jeg kan på længere sigt ikke rent teknisk se, hvorfor eleverne ikke skulle kunne gå til eksamen på deres egne computere og vores virtuelle desktoppe," siger Finn Mortensen.

Han understreger dog, at alle i kommunen i første omgang er mere opsatte på, at eksamenerne forløber perfekt for både skoler og elever end at skulle ud og satse på den nye teknologi i en presset situation.

Derfor vil han ikke sætte en dato på, hvornår eleverne kan eksamineres på deres egne computere.

"Hele VDI-implementeringen er ret ny, så eksamenerne bliver i første omgang kørt over vores trådløse netværk på skolerne og på skolernes egne computere," fortæller Finn Mortensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere