Artikel top billede

Dansk it-firma får domæne-tæsk af tysk forsikrings-gigant

Klagenævnet må have byttet om på vinder og taber, siger forundret dansk direktør om afgørelse, der giver domæne til firma i en anden branche og uden tilknytning til Danmark.

En ny domænesag mellem David og Goliath.

Sådan betragter direktør Lars Leth fra firmaet Ergo en afgørelse hos Klagenævnet for Domænenavne, der kræver, at han opgiver domænet Ergoconsulting.dk og giver det til det tyske online forsikringsselskab Ergo.

"Jeg forstår ikke afgørelsen, og jeg forstår ikke den argumentation, der ligger til grund for afgørelsen," siger direktør Lars Leth til ComON.

De er slet ikke til stede i Danmark

Tyske Ergo har 50000 medarbejdere og er til stede i mange lande, hvor firmaet sælger forsikringer og rådgiver om forsikringer. I Danmark er Ergo alene til stede via et samarbejde med Europæiske Rejseforsikring. Firmaet har ingen dansk hjemmeside.

"Vi er et lille firma, der rådgiver andre firmaer om, hvordan de får mest ud af de penge, de bruger på it. Vi har ikke noget syn på forsikringer, og vi rådgiver ikke om forsikringer. Det er to helt forskellige markeder og kundegrupper," siger Lars Leth, der ikke kan se, hvordan kunder af de to firmaer nogensinde skulle komme til at forveksle dem.

"Der er jo masser af firmaer i verden, der hedder noget med ergo. Det er et almindeligt ord, og så er der hele verdenen inden for ergonomi og ergoterapi. Dem forsøgte vi selv ved at distancere os fra. Det er derfor, at vi tilføjede consulting til domænenavnet".

Hvem bruger navnet?

Tyske Ergo har eksisteret siden 1997. Lars Leth omdøbte først i begyndelsen af 2011 sit firma til Ergo.

Burde du så ikke havde undersøgt, om der fandtes andre firmaer med det navn?

"Men det gjorde vi faktisk. Vi gik ind på Patent- og Varemærkestyrelsen og vi tjekkede Købstæderne og andre steder. Og der var ingen af de firmaer, som vi faldt over, som vi havde fantasi til at tro, kunne føle sig stødt over, at vi kaldte os for Ergo," siger Lars Leth.

Sagen ikke endelig afgjort

Domæneklagenævnet har ladet sagen falde ud til fordel for tyske Ergo, fordi firmaet har flere varemærkeregistreringer på ord som "ERGO Consult" og "ERGO" i brancher, som rækker ind på den danske virksomheds domæne.

Men ifølge Lars Leth har hans tyske modpart nærmest registreret hele pladen fuld. Altså beskyttelser af ordmærkerne i stort set samtlige brancher og inden for alle varetyper.

"Så hvis man bare kan registrere sig i samtlige klasser hos varemærkemyndighederne i EU uden at dokumentere en brug af varemærket i Danmark, så er der jo mange, der skulle aflevere deres domæne til dem," siger Lars Leth.

Lars Leth betragter ikke sagen som afgjort. Han vil formentlig forfølge sagen og er ikke parat til at give afkald på domænet. Sager hos klagenævnet kan ikke ankes, men der kan startes en sag ved domstolene.

Parallelt med denne sag kører der også en sag ved Patent- og Varemærkestyrelsen, hvor det tyske firma forsøger at forhindre danskerne i at optage en beskyttelse af ordet "ergo" på deres kerneområde for it-rådgivning. Den sag er ikke afgjort endnu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere