Artikel top billede

(Foto: Matt Trommer)

Rantek-sagen: Krav om bedre kontrol med dansk software-salg til diktatur-stater

Sager som den om Ranteks eksport af overvågningssoftware til Iran bør få politiske konsekvenser, mener Dansk IT.

Regler for eksport af software til diktatur-stater er uklare og bør laves om, så danske it-firmaer ikke kan være i tvivl om, hvad der er i orden, og hvad der ikke er.

Det mener formanden for Dansk IT, Klaus Kvorning Hansen.

"Man får jo det indtryk, at det meste lovgivning kun tager udgangspunkt i den analoge verden. Vi opfordrer politikerne til at tage software med i overvejelserne, når der lovgives, for eksempel i forbindelse med eksportbegrænsninger til bestemte lande. Som det er i dag, kan det kan være uklart, hvad reglerne omfatter," siger Klaus Kvorning til ComON.

Til Ritzau sagde han i går, at danske virksomheder ikke, som reglerne er i dag, har begrænsninger for eksport af software:

"Der er ifølge loven ikke noget til hinder for, at danske virksomheder sælger overvågningssoftware til for eksempel Syrien eller Iran. Det er stærkt bekymrende, hvis vestlige demokratier udstyrer regimer med software, der kan anvendes til at knægte ytringsfriheden", lød det.

I den et år gamle forordning om sanktioner mod Iran, som styrer, hvad danske virksomheder må eksportere til landet, står der kun en henvisning til produkter, der kan anvendes til intern undertrykkelse.

Ranteks direktør har i en email udtrykt, at selskabet har haft sine eksporttilladelser på plads.

Men tilladelser eller ej så har Ranteks salg af overvågningssoftware til Iran givet Danmark dårlig omtale internationalt.

"Jeg er enig i, at det er image-mæssigt dårligt med disse sager. Men det er også derfor, at vi gerne ser, at der kommer klarere regler på det her område," siger formanden for Dansk IT.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere