Artikel top billede

Fildeling anerkendt som ny religion

Svenskemyndigheder godkender pirat-kirke som officiel trossamfund.

For andre troende handler det om at ære gud og behandle sine medmennesker godt. Men det er ikke det vigtigste, hvis man tilhører Kopimistkirken.

Her er det øverste hellige budskab: "Kopier og del".

Det lyder måske fjollet, men kopimisterne, der tror på fri information, er netop blevet blåstemplet af de svenske myndigheder. Den besynderlige trosretning har fået myndigheden Kammarkollegiets ord for, at den er et trossamfund på lige fod med buddisterne og katolikkernes.

Det har krævet tre ansøgninger, men nu er godkendelsen officiel. 

"Forhåbentlig betyder det, at vi nu endelig kan begynde at udøve vores tro uden trusler om repressalier," udtaler stifter og åndelig leder Isak Gerson. missionsleder

Drilleri?

Der er mere information om Det Missionerende Kopimistsamfund på Kopimistsamfundet.se.
Altsammen skrevet i et meget rørstrømsk og tydeligt sarkastisk toneleje.

De talrige ansøgninger og den ihærdige kamp for godkendelse kunne meget vel være drilleri fra svenske pirater og fildeleres side, der på det seneste har oplevet en ny hård kurs over for ulovlig fildeling. Tilslutningen til piratpartiet er stagneret og flagskibet Pirate Bay er blevet dømt for medvirken til copyright-krænkelser.

Det har ikke været muligt at få bekræftet godkendelsen hos Kammarkollegiet i Sverige, der holder lukket i dag. Men kopimisterne har sendt deres godkendelse til ComON. Se den ude til højre.

Men er det hele en stor joke?

"Der er en portion humor, men der er også en stor del alvor i det her," siger talsmand Gustav Nipe, der også er kendt fra det svenske Piratparti, til ComON.

"Der findes mange rundt omkring i verden, der tror på de værdier, som vi tror på. Vi har bare formaliseret dem. Men det hænger selvfølgelig sammen med, at vi føler os forfulgte, og måske kan det her give os lidt fred," siger Gustav Ripe til ComON.

Han forklarer, at trossamfundet nok blev afvist de første gange, de søgte godkendelse, fordi de manglede beviser for, at der var et spirituel element i samfundet. Dem har de nu sørget for at tilføje.

George Lucas er også gud

Selv om medier i hele verden i dag har omtalt det nyslåede trossamfund og skabt opmærksomhed om fildeling, så er det nok begrænset, hvad godkendelsen har andet end symbolsk værdi.

"Det betyder ikke, at ulovlig fildeling er på vej til at blev lovlig. Lige som det heller ikke betyder, at vi alle skal til at gå rundt med lyssværd, hvis "jedi" bliver ophøjet til en religion," siger musikanalytiker Mark Mulligan til BBC.

Der har længe rumsteret rygter om, at jediridderne fra Star Wars skulle have fået deres religion blåstemplet i både England og Australien. Det er dog en vandrehistorie.

Kopimisterne nævner ikke ulovlig fildeling som en del af trosbekendelsen. Det handler mere om fri adgang af viden til alle.

Kopimisterne har ctrl+c og ctrl+v som sine hellige symboler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere