Artikel top billede

Iransk internet-mur skal beskytte mod angreb

Iran strammer grebet om nettet. Landet vil skabe sit eget nationale internet og dermed beskytte sig mod angreb fra udlandet.

Iran er kendt for sin strenge internet-censur og for sine mange forsøg på at overvåge landets borgere online. Senest er den danske virksomhed Rantek kommet i søgelyset, fordi man angiveligt har solgt israelsk overvågnings-software til Iran.

Samtidig forsøger Iran at etablere sit eget nationale internet, hvor myndighederne har den fulde kontrol over alt indhold på netværket.

Det kan være en forberedelse til det kommende parlamentsvalg i marts - mange af protesterne efter det omstridte præsidentvalg i 2009 blev organiseret online. Det iranske regime har slået hårdt ned på bloggere og advaret mod at opfordre til boykot af valget på nettet.

Men den britiske avis The Guardian leverer nu en anden forklaring på, hvorfor iranerne forsøger at kappe internet-forbindelsen til resten af verden.

Iran blev sidste år ramt af den meget omtalte internet-orm Stuxnet, der skulle ødelægge landets atomanlæg, og det nationale intranet skal beskytte landet mod nye angreb.

"Det primære formål med intranettet er ikke at blokere det globale internet, men at beskytte det iranske militær, banker og følsomme data fra omverden," fortæller en anonym iransk it-ekspert til avisen.

"Iran frygter et cyber-angreb fra udlandet ligesom Stuxnet, og forsøger at beskytte sine følsomme data," siger eksperten.

Landet vil angiveligt skabe et stort lukket netværk, hvor det kun er landets egne borgere der kan få adgang til websiderne - og hvor de samtidig ikke kan få adgang til udenlandske servere. Der er allerede mindst fem millioner websteder på den sorte liste - herunder Facebook, som ellers har 17 millioner brugere i Iran.

Det viser at netcensuren er meget hullet - den kan omgås med proxy-servere og VPN-forbindelser.

Den samme ekspert tilføjer, at Iran også udvikler softwarerobotter til at analysere mails og chat, og dermed finde nye veje til at kontrollere brugernes online-aktiviteter.

Det menes at Kina har hjulpet Iran med teknologi til elektronisk overvågning, men det kinesiske teleselskab Huawei afviser dog, at man har hjulpet kineserne med netcensuren.

Iran har også indført nye strenge krav for internet-cafeer, som nu skal gemme navne og adresser for alle kunder og en liste over alle websider, som den pågældende har besøgt.

Det nationale lukkede intranet bliver næppe klar inden parlamentsvalget om to måneder, og det vides ikke hvornår Iran i givet fald vil kappe forbindelsen til resten af nettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere