Artikel top billede

Nettets far: Internet er ikke en menneskeret

Er internettet en grundlæggende menneskeret? Nej, siger manden, der betegnes som nettets far.

Internet-pioneren Vinton Cerf blander sig nu i debatten om, hvorvidt FN bør udråbe internet-adgang som en grundlæggende menneskeret. Cerf bliver ofte betegnet som "nettets far". Han udviklede flere af de grundlæggende internet-teknologier i 1970'erne - herunder TCP/IP-protokollen, som sørger for at transportere datapakker rundt i netværket. I de seneste år har han arbejdet som Chief Internet Evangelist hos Google.

Cerf har nu skrevet en kronik i New York Times med overskriften "Internet-adgang er ikke en menneskeret". Her argumenterer han for, at teknologi er et middel til at sikre de grundlæggende rettigheder som f.eks. ytringsfrihed, men teknologi er ikke en rettighed i sig selv.

"Der er sat en høj tærskel for, hvornår noget kan betegnes som en menneskeret. Løst sagt skal det være blandt de ting som vi mennesker behøver for at leve et sundt, meningsfyldt liv, som beskyttelse mod tortur eller frihed til at ytre vores mening. Det er en fejl at placere en bestemt teknologi i denne helt specielle kategori, for det vil føre til at vi sætter pris på de forkerte ting gennem tiden," skriver Cerf.

Den aktuelle diskussion er udløst af revolutionerne i Nordafrika og Mellemøsten, hvor nettet har spillet en stor rolle i at organisere den folkelige opstand. Flere lande som Frankrig og Estland har da også udråbt internet-adgang som en menneskeret.

Men det er altså en fejl, mener manden, der skabte nettets grundlæggende protokoller.

"Der var engang, hvor det var svært at tjene til dagen og vejen uden en hest. Men det vigtige var jo retten til at tjene til sit levebrød, og ikke retten til at eje en hest. Hvis jeg får tilkendt retten til at eje en hest i dag, så ved jeg ærligt talt ikke hvad jeg skal gøre med den," skriver han.

Derfor bør menneskerettigheder karaktiseres gennem det resultat, som vi ønsker at opnå - som frihed til at få adgang til information eller dele sin mening - uden at det er bundet til en bestemt teknologi, mener Cerf. Internet er kun et middel og ikke et mål i sig selv.

Han mener at alle dem, der skaber teknologien, har et ansvar for at sikre brugernes frihed og beskytte deres data. Rettighederne skal bygges ind i teknologien. Men det kan aldrig være teknologien selv, der er en rettighed, lyder hans pointe.

Læs også ComONs interview med Vinton Cerf.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere