Artikel top billede

Nye haste-regler kan spænde ben for danske e-butikker

Et nyt direktiv skal egentlig styrke konkurrencen og forbrugerbeskyttelsen i EU, men kan have den stik modsatte effekt.

Hvis du køber en defekt vare hos en portugisisk webbutik, skal du have mulighed for at klage via nettet og få sagen afgjort inden for 30 dage.

Det vil sandsynligvis blive resultatet af et EU-direktiv, som er på vej til at blive lynbehandlet i EU-parlamentet.

Men det er en forfejlet måde at skabe sikkerhed for e-shoppere i Europa på, mener Dansk Erhverv og interesseorganisationen FDIH, der beskriver direktivet som ugennemtænkt og idioti.

Resultatet kan en brat opbremsning af den danske e-handel, som i forvejen er belastet af generelt høje omkostninger og dyr porto.

Det er idioti

Forslaget om hurtige og simple måder at klage over ehandel op stod sidste år, hvor en gennemgang af netmarkedet i EU konkluderede, at der simpelthen ikke er et optimalt marked på tværs af grænser.

Men politikerne er på vej til at gøre mere skade end gavn for e-handlen, mener altså FDIH og Dansk Erhverv.

Et af problemerne er ifølge FDIH, at butikkerne får en stor administrativ byrde, fordi de skal afslutte klage sager inden for 30 dage.

"Det er ren idioti for at sige det rent ud. Man kan ikke sige til folk, at hvis  man er uenig, så har man bare at få det afgjort på 30 dage, hvilket næsten ikke er nok til at få returneret varen og da slet ikke til at få den vurderet," siger kommunikationschef Henrik Theil til Børsen.

Butikker kan bare sige nej

Det er et andet krav i direktivforslaget, at de nye forbedrede klagemuligheder skal stå på alle fakturaer.  

Det faktum kan føre til en voldsom stigning i antallet af klagesager, mener indehaver i webbutikken Skatepro.dk, Jakob Høy Biegel. Han siger til Børsen, at det ultimativt kan betyde, at webbutikker holder op med at sælge i nogle lande, og så er politikerne lige vidt. Udgangspunktet var at skabe mere handel på tværs af grænser.

Det har tidligere været nævnt, at fupmagere kunne udnytte systemet ved at returnere kasser fyldt med sten eller telefonbøger og håbe på, at butikkerne ikke havde tid og overskud til at tjekke forsendelserne, så de kunne snøres til at udbetale penge for fuppakkerne.

"Jeg har godt hørt om den type svindel, men det er en forholdsvis lille mængde og en kompleks situation. Jeg tror ikke, at det kommer til at være det største problem. Det er i højere grad en større administrativ arbejdssbyrde. Varer skal eventuelt sendes videre til producenter, vi skal have tid til at finde ud af, om det måske er anvendelsen af varen, der volder kunden besvær eller det reelt er en fejl på varen og den dialog frem og tilbage vil vi gerne have bliver så god som mulig. Og det tager tid," siger han til ComON.

Også Forbrugerrådet udviser tvivl omkring forslaget. Det er nemlig som udgangspunkt valgfrit, om en butik vil være del af klagesystemet, og så vil direktivet ikke have en bred effekt men blot blive flotte hensigter.

Direktivet kan tidligst blive vedtaget til juli i år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere