Dansk EU-politiker taler for nej til patenter

Junibevægelsen medlem af Europa-Parlamentet, Bent Hindrup Andersen, taler i dag i Strassbourg for et nej til softwarepatenter. Han mener, at kun de store selskaber har ressourcer til at kontrollere, om det, de udvikler, allerede er beskyttet af patenter. Derfor vil softwarepatenter kriminalisere små virksomheder.

Hvad hvis trapper kunne patenteres? Sådan spørger europaparlamentsmedlem for Junibevægelsen Bent Hindrup Andersen retorisk i debatten om ja eller nej til patenter på software.

Ophavsretten beskytter designere godt nok, både når det gælder hans eget fag, arkitektur, og software, mener Bent Hindrup Andersen.

- I den her debat tager jeg udgangspunkt i eget fag, arkitektur. Her vil det jo være katastrofalt, hvis man kunne patentbeskytte en idé, for eksempel trapper, siger Bent Hindrup Andersen.

Bent Hindrup Andersen er uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole og har blandt andet arbejdet som arkitekt og forsker ved Statens Byggeforskningsinstitut. I dag arbejder han på deltid for Dansk Jordbrugsforskning.

Det vigtigste må være, at man kan patentbeskytte teknologi-indholdet i et produkt. Ikke idéen, mener Bent Hindrup Andersen.

- Som arkitekt er jeg allerede beskyttet af ophavsretten mod plagiering af mit arbejde. Det er man også som udvikler, når det drejer sig om software, konstaterer den danske EU-parlamentariker.

Indførelsen af softwarepatenter i EU vil sætte en dæmper på udviklingen i de mindre virksomheder, mener han.

- Hvis der bliver mulighed for at patentbeskytte idéer, så ved man som udvikler ikke, hvor man er henne, når man udvikler software, siger Bent Hindrup Andersen.

- Hvad hvis en udvikler uden at vide det bruger en patenteret softwarekomponent i sin software? Det er en unødig kriminalisering af de udviklere, som ikke har de fornødne ressourcer til hele tiden at have advokater til at undersøge, om der er patent på noget af det, de laver, mener Bent Hindrup Andersen.

Han skal i dag, tirsdag, tale om softwarepatenter i Europa-Parlamentet, og i morgen skal parlamentet stemme om forslaget ved førstebehandlingen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere