Artikel top billede

Tim Berners-Lee anses som hovedmanden bag world wide web, og nu er han klar til den tredje version af internettet: Det semantiske web.

Bernes-Lee: Sådan bliver fremtidens internet

Tim Berners-Lee fremhæver dine venners villighed til at dele som en del af vejen til det semantiske web, mens lovgiverne kan vise sig at være dets største trussel. Bliv klogere på det semantiske web her.

Læs også:
Web 3.0: Data i skyen på anabolske steroider

Berners-Lee: Sociale netværk er en 'trussel'

Orlando, Florida: På næstsidste dag af IBM-konferencen Lotusphere 2012 gik opfinderen af world wide web, sir Tim Bernes-Lee, onsdag morgen på den store konference-scene og gav sit syn på, hvordan internettet bør udvikle sig i fremtiden.

Han talte - ikke overraskende - om det semantiske web, som fremtidens internet.

Det semantiske web - eller web 3.0 - går meget groft sagt ud på, at vores data flyder frem og tilbage mellem applikationer på en meningsfyldt og relevant facon.

Det betyder, at vi slipper for at koncentrere os om at håndtere data, men derimod kan læne os tilbage og nyde informationer leveret på rette tid og sted.  

Åbne standarder og social åbenhed

Ifølge Tim Berners-Lee er tagging, åbne standarder og social åbenhed hovednøglerne til at forstå, hvordan vi i højere grad kan benytte og udnytte vores netværk til at få adgang til bedre og mere relevant information.  

"Forbundne data er det allervigtigste. Selv om det semantiske web er et lidt fancy ord, betyder konceptet bare, at vi skal producere data, som computere kan forstå og håndtere," forklarer Tim Bernes-Lee, efter han bogstavelig talt er løbet ind på scenen.

Med andre ord: Vejen til det semantiske web er brolagt med åbne standarder, så data kan hentes ind på så mange applikationer som muligt, så applikationerne kan blive så selvkørende som muligt.

"Forbundne data handler om at finde alle relevante informationer igennem alle de data, som du har adgang til. Derfor skal data - modsat i meget enterprise-software - være separeret fra selve applikationerne, så man kan flytte data til det sted, hvor det passer dig bedst," lyder opfordringen fra Tim Bernes-Lee.

Den pokkers mur

Samtidig med automatiserede processer er der også stærke sociale bånd, der skal bindes, før vi får den mest relevante information på nettet.

Sådan tjener du penge på det semantiske web

"Helt oprindeligt handlede web'et om samarbejde og om at være social. Det prøvede vi at forklare, og så røg den pokkers mur med," smiler Tim Bernes-Lee om udviklingen af world wide web, der så dagens lys i 1989, samme år som Berlin-muren blev hamret ned.

I en social sammenhæng siger it-forskeren, at hvis vi eksempelvis leder efter musik, burde vi kunne kigge i vores venners musiksamling, finde en sang og direkte søge videre på andres informationer om kunstneren og derefter lede videre efter kunstnerens inspirationskilder og så videre.

"Der kommer jo hele tiden mere data, og det giver rigtig god mening at åbne for relevant data for relevante mennesker. Folk samarbejder meget mere slagkraftigt igennem forbundne data," siger han.

Bump på vejen

Direkte adspurgt om de største forhindringer for det semantiske web fremhæver Tim Berners-Lee den højaktuelle situation med den amerikanske SOPA-lovgivning, hvor rettighedshavere kan få lukket hjemmesider ned, hvis de har mistanke om piratvirksomhed på en given hjemmeside.

Set i et større perspektiv svarer det til at fjerne noder i et netværk på baggrund af en mistanke, hvilket ikke ligefrem er den mest farbare vej til at dele informationer i åbenhedens navn.

"Den slags lovgivning er ikke udarbejdet i en demokratisk ånd," dundrer Tim Berners-Lee fra scenen til publikums store jubel.

Derefter forklarer den levende web-legende, at hvis virksomheder skal tjene penge på det semantiske web er den hurtigste vej at bruge og bygge applikationer med åbne standarder, så de kan dele informationer med hinanden.

"Hvis en virksomhed har siloer med data, så bliver det svært at se alle data fra det samme perspektiv, og derfor umuligt at analysere og lære af dem," forklarer Tim Berners-Lee.

Læs også:
Web 3.0: Data i skyen på anabolske steroider

Berners-Lee: Sociale netværk er en 'trussel'




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere