Artikel top billede

"Det er ikke vores ansvar, hvis dine filer forsvinder"

One.com frasiger sig ansvaret for dine filer i ny cloudtjeneste. Men det gør den ikke uegnet til erhvervslivet, siger det danske firma.

One.com reklamerer i øjeblikket kraftig for sin tjeneste, Cloud Drive, der gør det muligt for private og firmaer at arbejde på dokumenter og hente filer i skyen overalt i stil med DropBox og SkyDrive fra Microsoft, der er blevet kritiseret her på ComON for at blande sig for meget i brugernes indhold.

Men den danske cloudløsning er heller ikke uden ulemper.

Cloud Drive er til dels en forretningsløsning, og ifølge firmaets betingelser må firmakunderne acceptere risikoen for, at alle deres dokumenter forsvinder. Cloud Drive er et betaprodukt, og det er ikke One.coms ansvar, hvis kunders filer forsvinder.

Det sker ikke

Forretningsbetingelserner for Cloud Drive lyder helt præcis: "Kunden er opmærksom på, at beta-tjenesten kan indeholde fejl eller unøjagtigheder, som kan medføre problemer, tab af data og/eller oplysninger fra de enheder, hvorpå kunden har installeret Cloud Drive software eller applikationer".

En betingelse, som kunne afholde skeptiske kunder fra at træde op i skyen. Men der er ingen grund til bekymring, mener One.com.

"Vores Cloud Drive løsning vil være i beta noget tid endnu. Årsagen er, at vi endnu ikke har rullet hele løsningen ud. Klientprogrammet til Mac og Linux kommer i slutningen af marts måned, og derudover er der en række features, som vi vil åbne op for i tiden derefter. At vi skriver "beta" betyder ikke, at programmet er skrøbeligt, det betyder blot, at programmet er i et introduktionsforløb, hvor der ofte vil ske ændringer i brugerfladen, og hvor brugeren ofte vil se feature ændringer," siger Thomas Darré Medard Frederiksen, der er operationel direktør hos One.com.

Men ansvarsfraskrivelsen vil formentlig hænge ved, efter at beta-skiltet pilles af.

"Data på One.coms Cloud Drive er meget sikre, og datatab er et højst usandsynligt scenarie. Vi opbevarer data på to forskellige lokationer, der fungerer uafhængigt af hinanden. Alligevel er det dog fuldstændig normalt, at man har en ansvarsfraskrivelse. Det er alene et spørgsmål om jura," siger Thomas Darré Medard Frederiksen.

Alle løber fra ansvaret

Det giver advokat Peter Lind Nielsen ham ret i.

"På den type produkter er der typisk en heftig ansvarsfraskrivelse. Google Docs skriver det samme. Noget med, at der kan forekomme nedbrud, som de gør alt i verden for at undgå, men når det kommer til stykket, er der en fed ansvarsfraskrivelse om, at de ikke ansvarlige, hvis de mister dine data," siger Peter Lind Nielsen, der er advokat og managing partner i advokatfirmaet BvHD.

"Når man vælger tjenester, som er meget billige og sågar gratis, så må man regne med, at man får, hvad man betaler for. Hos Flickr og Dropbox kan du også opgradere fra en gratis-version, men det er alligevel så få penge, at man ikke skal regne med, at få en højere sikkerhed," siger Peter Lind Nielsen.

Selv om det kan virke paradoksalt, at cloud-tjenesterne på den måde kan indsætte en passus godt gemt væk i sin betingelser og undgå ethvert ansvar for data, hvis systemerne brager sammen, så mener Peter Lind, at det er svært at undgå ansvarsfraskrivelserne.

"Når først man har trykket accepter, så er det ens eget problem. Jeg vil ikke mene, at man kan komme igennem med et krav om, at ansvarsforskrivelser ikke holder. Det vil typisk kun være i særligt grove tilfælde, hvis firmaet selv bevidst sletter data, eller hvis aftalevilkår er så usædvanlige. Hvis nu DropBox krævede, at alle brugerens filer skulle være tilgængelige for hvem som helst - så ville der efter dansk ret nok skulle være en særlig fremhævelse af pointerne i reglerne, for at de skulle være gældende".

Til amatører eller professionelle?

Ansvarsfraskrivelsen må man altså lære at leve med, men advokaten vil ikke anbefale virksomheder at gå på kompromis med sikkerheden.

"Hvis man er en myndighed eller et stort firma som Novo Nordisk eller Dansk Supermarked, ville man nok ikke - eller burde i hvert fald ikke - lægge sine vitale dokumenter og oplysninger sådan et sted. Man ville nok vælge noget andet. Andre steder hos for eksempel TDC og Rackspace giver man sine kunder mulighed for at opgradere til "sølv" og "bronze"-pakker, hvor man kan få nogle bedre betingelser, men så er der selvfølglelig også tale om nogle helt andre betalinger," siger Peter Lind Nielsen.

Han mener, at tjenester med den klare ansvarsfraskrivelse signalerer, at de i højere grad går efter amatører frem for professionelle kunder. Det er One.com ikke enig i.

"Vores produkt henvender sig til både private og professionelle brugere. Vi tilbyder meget stor sikkerhed, og som sagt så mener vi, at det er usandsynligt, at datatab vil finde sted," siger Thomas Darré Medard Frederiksen fra One.com.

Han slår på, at One.com har flere sikkerheds-aspekter, der gør cloud-løsningen interessant for virksomheder. For eksempel 256-bits-kryptering i Cloud Drive, og det faktum, at firmaet ikke snager i kundernes lagerplads i skyen, modsat Microsoft eller har erkendt at gøre det i SkyDrive.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere