Artikel top billede

"Elbiler er ikke mere miljøvenlige end benzinbiler"

En ny tysk undersøgelse hamrer en pæl gennem myten om, at elbiler hjælper miljøet.

Elbiler bliver normalt regnet for at mere miljøvenlige end benzinbiler. Men det passer ikke, hævder det tyske Ökoinstitut i Freiburg. Det modsatte er faktisk tilfældet. Elbiler belaster klimaet mere end normale biler. Hvis man vil reducere co2-emissionerne, bør man i stedet udvikle mere effektive forbrændings-motorer.

Den tyske rapport har titlen Optum (en forkortelse for "Optimierung der Umweltentlastungs-potenziale von Elektrofahrzeugen"). Den anslår at 14 procent af alle fartøjer vil være el- eller hybridbiler i 2030.

En stor del af dem vil være de såkaldte plug-in hybrider, som både har en elmotor med batteri og en benzinmotor.

Som udgangspunkt burde en elbil være bedre for miljøet end en benzinbil - den kører trods alt ikke på fossile brændstoffer. Men det afhænger af, hvor strømmen kommer fra. Hvis den kommer fra kul- eller gaskraftværker har man de samme co2-emissioner - blot et andet sted.

"Elbiler har kun et positiv effekt på klimaregnskabet, hvis elmarkedet bliver suppleret med yderligere kapacitet fra bæredygtige energikilder," hedder det i rapporten.

Der skal altså installeres flere vindmøller, solanlæg og vandkraftværker for at levere den strøm, der skal holde den kommende flåde af elbiler kørende. Det anslås at strømforbruget til elbiler vil stige til 11 terawatt-timer i 2030. Det er omkring to procent af det nuværende strømforbrug i Tyskland.

Men det er ikke kun vigtigt, hvor strømmen kommer fra. Det betyder også meget, hvornår den bliver brugt. Det er meget svært at lagre strøm i elnettet - det bliver brugt i samme øjeblik, det bliver genereret.

Hvis alle elbil-ejere sætter deres fartøj til at lade op derhjemme om aftenen, hvor strømforbruget allerede er højt, vil det kun gøre spidsbelastningen i elnettet endnu værre.

Der er der brug for intelligente systemer til batteristyring, der sørger for at opladningen sker på tidspunkt hvor strømmen er billig - f.eks. senere på natten - eller hvor der er adgang til store mængder af bæredygtig energi fra f.eks. vindanlæg. Når vinden blæser er det altså tid til at parkere elbilen og lade den op.

Rapportens forfattere erkender, at elbiler kan reducere de totale co2-emissioner fra privatbiler med 6 procent frem til 2030. Det svarer til 5,2 millioner tons co2.

Men hvis man udvikler mere effektive forbrændingsmotorer, som kører længere på literen, vil man kunne reducere emissionerne med hele 25 procent, mener forskerne.

Det er altså hér, der skal investeres - og ikke i elbiler, lyder budskabet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere