Artikel top billede

Det vil Facebooks børsnotering betyde for dig

Se her, hvordan Facebook efter alt at dømme vil forandre sig efter den kommende gigant-børsnotering.

Læs også:

Børsnotering løfter sløret: Så meget tjener Facebook.

Facebook går på børsen.

Facebooks beslutning om at gå på børsen vil få betydning for sitets omkring 845 millioner brugere.

Selskabet forventer at rejse mindst 28 milliarder kroner på noteringen.

Samtidig giver selskabet slip på muligheden for at hemmeligholde oplysninger om sin økonomi, nedbrud, strategi og lignende, da selskabet som børsnoteret vil blive underlagt skrappe krav om oplysningspligt overfor aktionærer og aktie-markedet.

Skal blive ved med at vokse

Ligeledes kan Facebook forvente kraftigt pres fra aktionærerne om pæne vækstrater fra kvartal til kvartal - og kontante krav om forandringer og nye initiativer, hvis det glipper.

Analytikere peger på, at Facebook ganske givet vil investere en del af pengene i at udvikle sine mobile tjenester - enten via egen udvikling eller via opkøb.

Selskabet har tidligere meddelt, at det vil "investere i nye teknologier, så du får en god Facebook-oplevelse uanset, hvor du er."

Analysehuset Gartner mener, at det vil komme til at ske som noget af det første.

Det skyldes, at Facebooks desktop- og mobilversion ikke spiller særligt godt sammen lige nu. Og det vil selskabet sigte efter at lave om snarest, lyder vurderingen fra Gartner.

Google i kikkerten

En del af de milliarder, som børsnoteringen vil indbringe, kan desuden blive anvendt til oprustning mod den hovedrige rival Google, der har lanceret den Facebook-lignende tjeneste Google+.

Overordnet vil ambitionen være, at brugerne ikke skal finde nogen grund til at forlade Facebook og gå over på eksempelvis Google for at søge informationer, musik, film eller hvad som helst andet.

Facebook vil således efter alt at dømme bevæge sig i retningen væk fra 'blot' at være en social platform til at være en slags portal med vægt på det sociale.

Sådan vil Facebook udnytte sin viden om dig

Analytikere finder det eksempelvis sandsynligt, at Facebook vil sigte efter at indarbejde stærkt forbedrede søgefunktioner i den sociale tjeneste.

Ideen er, at søgefunktionen skal blive så god, at brugeren ikke finder nogen grund til at forlade Facebook, hvis der dukker et behov for en søgning op.

Det gør brugerne i dag i stor stil - ikke mindst til fordel for Google.

En del af arbejdet med at holde brugerne inde på sitet vil også være bestræbelserne på at integrere Facebooks login med andre tjenester.

Det ser vi allerede i dag flere eksempler på i Danmark, hvor man kan anvende sin Facebook-login til at komme ind på andre tjenester for at købe en billet eller lignende.

Det kan du læse mere om her.

Forbedret søgefunktion kan ligeledes have en markant afsmitning på Facebooks omsætning, som du kan læse mere om her.

Selv om Facebook i dag lander helt op mod hver fjerde sidevisning af al internettrafik, scorer selskabet under 10 procent af de samlede annonce-budgetter på internettet.

Det kan meget vel ændre sig med forbedrede søgefunktioner. Betalte søgeresultater er nemlig noget af en guldgrube på nettet.

Dyb viden

Facebook har den store fordel, at selskabet har dyb viden om sine mange brugere. Og det er en viden, som Facebook efter alt at dømme vil forsøge at høste større udbytte af.

Når det gælder annoncer, er Facebooks hovedaktiv at matche butikker, virksomheder og andre, der vil sælge produkter, med købere baseret på købernes personlige data.

Det er en balancegang, for brugerne står af, hvis udnyttelsen bliver for kraftig.

Men vi kan roligt vente, at selskabet vil udforske muligheden for kommercielt at udnytte denne viden yderligere.

Bedre økosystem

Det er også højst sandsynligt, at Facebook vil arbejde på at udvikle et frodigt økosystem for apps fra tredjeparts-udviklere.

Det vil i givet fald betyde, at brugerne kan vente lanceringen af en lang række nye apps - sikkert mest rettet mod mobilbrugerne af tjenesten.

Det vil kræve, at selskabet først og fremmest skal have sikret sine API'er mod nedbrug og ustabil fremfærd, da Facebook efter en børsnotering vil være tvunget til at offentliggøre problemer, som det tidligere har kunnet lade forbigå i tavshed.

Læs også:

Børsnotering løfter sløret: Så meget tjener Facebook.

Facebook går på børsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere