Artikel top billede

Smartphonen banker computeren helt af banen

2011 blev det første år, hvor der blev solgt flere smartphones end bærbare, tablets, stationære og netbooks tilsammen.

Computerworld News Service: I 2011 oversteg antallet af leverede smartphones for første gang antallet af leverede personlige computer - hvilket tæller bærbare, tablets, netbooks og stationære - viser markedsanalysefirmaet Canalys' seneste estimater.

På verdensplan blev der i fjerde kvartal 2011 leveret 158,8 millioner smartphones, mens der i løbet af hele 2011 blev leveret 487,7 millioner enheder, skriver Canalys fredag.

Til sammenligning blev der i fjerde kvartal 2011 leveret 120,2 millioner pc'er, mens der for hele året blev leveret 414,6 millioner pc'er.

Pc-kategorien dækker tablets, netbooks, stationære og bærbare pc'er. Bærbare udgør den klart største andel. Mere end halvdelen af alle leverede pc'er i 2011 var bærbare, 15 procent var tablets.

Antallet af leverede smartphones steg i løbet af sidste år med 63 procent i forhold til de 299,7 millioner, der blev leveret i 2010.

Det globale marked for pc'er voksede derimod kun med 15 procent i forhold til året før.

I 2011 faldt efterspørgslen på netbooks, mens væksten i efterspørgslen på bærbare og stationære aftog og efterspørgslen på tablets steg, skriver Canalys.

"Men tablets har haft en ubetydelig påvirkning af antallet af leverede smartphones," kommenterer Chris Jones, der er analytiker hos Canalys.

"Smartphone-markeder over hele kloden har oplevet en vedholdende og betydelig vækst hele vejen gennem 2011."

På ganske få år er smartphones gået fra at være et nicheprodukt i den dyre ende af markedet for mobiltelefoner til at blive massemarked."

Væksten vil aftage

Jones bemærker, at billigere smartphones er blevet mere populære, mens der også er en øget interesse i at gå på internettet og bruge apps og services på mobile enheder. Canalys forventer dog, at væksten på smartphone-markedet vil aftage i år.

Apple var i fjerde kvartal førende leverandør af både smartphones og pc'er med 37 millioner leverede iPhones, 15,4 millioner leverede iPads og 5,2 millioner leverede Macs.

Antallet af leverede smartphones fra Apples oversteg således i fjerde kvartal 2011 Nokias tidligere rekord på 28,3 millioner enheder. Den rekord blev sat i fjerde kvartal 2010.

I løbet af hele 2011 leverede Apple 93,1 millioner iPhones, hvilket er 96 procent flere end i 2010 og betyder, at Apple for første gang har leveret flere smartphones end Nokia på et år.

Samsung leverede 35,3 millioner smartphones i fjerde kvartal og 91,9 millioner i løbet af hele året. Det er en stigning fra 24,9 millioner i fjerde kvartal 2010.

Nokia leverede i fjerde kvartal 19,6 millioner smartphones, hvilket er et fald på 31 procent i forhold til samme periode året før men en stigning på 17 procent i forhold til tredje kvartal 2011.

I alt leverede Nokia 77,3 millioner smartphones i 2011 heriblandt 1,2 millioner Windows Phones i årets sidste kvartal.

Nokia er gået i partnerskab med Microsoft om at producere smartphones med mobilstyresystemet Windows Phone. Den kommende Lumia 900 betyder, at det ser lysere ud for Nokia i 2012, vurderer Canalys. Nokia har i forvejen udgivet 800 og 710.

Research in Motion ligger på fjerdepladsen i det globale smartphone-marked med 51,4 millioner leverede smartphones i 2011, hvilket afspejler en årlig vækst på fem procent.

Analytiker Pete Cunningham fra Canalys bemærker, at "RIM har unægteligt haft et hårdt år," men påpeger, at virksomheden stadig giver overskud og har udnævnt Thorsten Heins som ny topchef, mens Rim forbereder sig på at sende BlackBerry 10 på markedet i år.

I 2011 udgjorde smartphones med Android 48,8 procent af alle leverede smartphones; det er i absolutte tal 237,8 millioner enheder. Apples iPhone udgjorde 19,1 procent af markedet, mens Symbian fra Nokia udgjorde 16,4 procent. BlackBerry udgjorde på fjerdepladsen 10,5 procent af markedet.

Mange analytikere havde regnet med, at der i 2011 ville blive leveret en halv milliard smartphones. De 487,7 millioner, der ifølge Canalys' estimater faktisk blev leveret, er dog ikke langt fra denne prognose.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere