Artikel top billede

Test: Disse mobiler dør hurtigst i vinterkulden

Smartphones har det svært i vinterkulden. Se hvordan din mobil klarer frosten.

Test: Din mobil dør i vinterkulden

Nogle producenter af mobiltelefoner mener, at deres produkter ikke vil blive brugt i frostgrader - andre garanterer, at de vil fungere ved temperaturer ned til minus 20 grader.

Ifølge Apple kan iPhone benyttes ved temperaturer mellem 0 og 35 grader. Med andre ord: Det anbefales ikke, at telefonen bliver brugt udendørs her i vinterkulden.

Hvis du alligevel gør det, kan det få konsekvenser: Flere brugere har oplevet, at glasset på deres iPhone er knækket ved lave temperaturer.

Hvis telefonen går i stykker i en sådan situation, vil Apple ikke dække det under garantien.

HTC og Nokia angiver ikke temperaturområder, som telefonerne kan bruges i. Samsung garanterer derimod, at virksomhedens telefoner kan anvendes i temperaturer mellem minus 20 og plus 50 grader.

Ud i kulden

Vores kolleger i den finske udgave af PC World (MikroPC) har testet producenternes udsagn. De 15 bedst sælgende modeller på det finske marked (og tre andre modeller som reference) blev testet. 

Se i denne grafik hvordan mobilerne har klaret sig.

Forsøgene blev udført i et "vejrrum" på det tekniske forskningsinstitut i Finland. Testen begyndte ved 0 grader, og derefter blev temperaturen sænket i intervaller på fem grader.

MikroPC har ikke testet, om telefonernes konstruktion gør dem mere sårbare over for kulde - kun om de fortsætter med at fungere.

Det er kendt, at iPhones glaskonstruktion er sårbar. Men også andre telefoner bygget i plast/polycarbonat kan få problemer, fordi det kolde plast kan blive stivere og dermed lettere gå i stykker.

Denne telefon er den ringeste i vinterkulden

Ved 0 grader fungerede alle telefoner. Man skulle dog ikke længere ned end minus 5 grader, før de første problemer kom: iPhone 4S rapporterede simkort-problemer, mens Nokia N9 klagede over, at batteriet var næsten tomt.

Temperaturen gik videre ned til minus 10 grader. iPhone 4S klagede over for lidt strøm på batteriet og slukkede kort tid efter.

Alle telefoner med LCD-skærme begyndte at få problemer, for eksempel med at skærmopdateringer tog meget lang tid.

Telefoner med AMOLED-skærme tålte bedre de lave temperaturer.

Er billigere bedre?

De fleste smartphones kunne ikke klare temperaturer lavere end minus 15 eller minus 20 grader. Selv om de var tændt, holdt de op med at virke, når man forsøgte at anvende dem.

De traditionelle mobiltelefoner klarede sig bedre end smartphones og blev først ubrugelige ved minus 25 grader.

Noget overraskende klarede telefonerne fra sydkoreanske Samsung sig bedre end de finske Nokia-telefoner.

Kun én smartphone fungerede normalt, da temperaturen faldt til minus 30 grader.

Det kan ganske vist være koldt i Sydkorea - i sidste uge var det minus 6 grader i Seoul - men man havde vel regnet med, at finske ingeniører var mere opmærksomme på kuldeproblemerne.

Samsung Galaxy S II holdt først op med at virke, da temperaturen var minus 35 grader. Selv lige før den slukkede, var der ingen tegn på problemer med at opdatere eller følsomhed på skærmen.

Minus 35 grader var den laveste temperatur, en smartphone klarede. Flere af de almindelige telefoner klarede denne temperatur, selv om skærmopdateringer kunne være langsomme.

Da temperaturen faldt til minus 40 grader, var der stadig to telefoner, som virkede: En billig Nokia C1-01 og en fem år gammel Nokia E65.

Batteriet er problemet

Grunden til at mange af telefonerne holder op med at virke, når temperaturen falder, skyldes kemiske processer i batterierne.

Når temperaturen falder, sker den kemiske proces langsommere, samtidig med at den lave temperatur giver højere modstand inde i batteriet.

Batteriet kan derfor hverken levere stabil spænding eller nok amperer til at drive telefonen.

Selv om batteriet er fuldt opladet, opfatter telefonen det, som om batteriet er tomt.

Herudover var der forskel på, hvordan skærmteknologierne klarede sig. AMOLED-skærme fungerede bedre end LCD-skærme.

LCD-skærme er opbygget af flere lag - blandt andet flydende krystaller og et tyndt film-transistor-lag, som styrer punkterne på skærmen.

De flydende krystaller er hovedproblemet, fordi de bruger lang tid på at ændre sig ved lave temperaturer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere