Artikel top billede

It-direktør skuffet over rapport om it-projekter

Digitaliseringsstyrelsens rapport om statens it-projekter hænger tilsyneladende danske it-selskaber ud for forsinkelser. Direktør er frustreret over at få en skurkerolle.

Læs også: 
Her er statens værste it-projekter

Så ofte løber statens it-projekter løbsk

I den nye rapport fra Digitaliseringsstyrelsen
over statens 73 større it-projekter står Pensions-styrelsens EESSI-projekt til drøje hug for at være forsinket i to år og have en budgetoverskridelse på 15 millioner kroner.
 
Forsinkelsen skyldes ifølge rapporten fra Digitalise-ringsstyrelsen i høj grad leverandøren, som blandt andet får følgende hug for it-systemet til EU-lovpligtig ensartning og håndtering af sociale sikringsforhold for folk, der arbejder i et eller flere lande: 

"Leverandøren har underestimeret opgaven. Kritiske kompetencer manglede hos leverandøren. Flere fejl end estimeret forsinker tests. Leverancer fra leverandøren er ikke sket efter aftalt tidsplan," hedder det i rapporten.

Digitaliseringsstyrelsen oplyser, at leverandørerne til opgaven hos Pensionsstyrelsen er Visma Sirius og ChangeGroup, der tilsyneladende har et forklaringsproblem. 

Men sådan hænger historien ikke helt sammen. 

"Sammenkoblingen mellem konsulentfirmaerne Visma Sirius og Change Group og forsinkelse/budgetoverskridelse er uheldig og urimelig, da forsinkelse med videre hovedsagelig skyldes leverancen fra EU-kommissionen."

"Visma Sirius og Change Group er ikke årsag til forsinkelsen/budgetoverskridelsen," forklarer konstitueret direktør hos Pensionsstyrelsen, Søren Keldorff, i en mail til Computerworld. 

EU sidder med forsinkelsen

At Visma Sirius og Change Group står som de eneste leverandører til projektet, skyldes formentlig, at de to selskaber leverer til den danske version af projektet, mens EU-kommissionen står for det overordnede projekt.

Samtidig findes der i de enkelte EU-lande nationale EESSI-projekter, som de lokale myndigheder står for. 
 
"Pensionsstyrelsen har i sin afrapportering til Digitaliseringsstyrelsen vedrørende den internationale del af EESSI-projektet understreget at "Teknisk hovedleverandør for den samlede leverance er EU-kommissionen. Al status og afrapportering henviser til fejl og mangler hos dem," skriver Søren Keldorff og fortsætter: 

"Dette er imidlertid ikke medtaget i Digitaliseringsstyrelsens oversigt af 8. februar 2012 over større statslige it-projekter. Pensionsstyrelsen vil gøre Digitaliseringsstyrelsen opmærksom herpå."

Vred it-direktør

Hos den danske leverandør Visma Sirius er administrerende direktør i Danmark, Carsten Boje Møller, frustreret over at blive hængt ud som klodsen om benet på projektet. 

"Jeg har det skidt med, at vi fremstår som dem, der trækker projektet ned. Problemet er jo, at der ikke står i rapporten fra Digitaliseringsstyrelsen, at det er EU-kommissionens forsinkede leverance, der er årsag til forsinkelsen i den danske del af EESSI-projektet," forklarer Carsten Boje Møller. 

Det storstilede EU-projekt er ifølge Carsten Boje Møller forsinket i flere år, og det har vist sig at være meget større end først antaget, fordi det tager lang tid at få alle EU-lande til at udvikle med fælles fodslag. 

Glad it-direktør

Størrelsen på projektet er dog ikke noget, som Carsten Boje Møller klager over. Tværtimod. 

"Der gik tre ugers tid, så fandt vi ud af, at projektet var meget større end først antaget. For os er det positivt, fordi vi jo får masser at lave," fortæller Visma Sirius-direktøren. 

Så trods ærgrelsen over den fejlagtige leverandør-udlægning i Digitaliserings-styrelsens rapport har Carsten Boje Møller meget at glæde sig over i EESSI-projektet. 

Også at Visma Sirius med EESSI-projektet deltager i et af statens første større, agile udviklingsprojekter, hvor selskabet leverer seks Java-programmører, en scrummaster og testmanager. 

"Konkurrencen om de offentlige kontrakter er blevet benhård inden for de seneste par år, så vi glæder os over, at vi vandt dette udbud," runder Carsten Boje Møller af.

Læs også: 
Her er statens værste it-projekter

Så ofte løber statens it-projekter løbsk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere