Artikel top billede

Grooveshark raser: Blokeringen kan være ulovlig

Den danske fogedret er helt på gale veje, mener blokeret musiktjeneste.

Teleselskabet 3 blev i denne uge pålagt at spærre kundernes adgang til Grooveshark, fordi der ifølge fogedretten "i vidt omfang" sker ophavsretskrænkelser på sitet.

Men den afgørelse er forkert og kan være i strid med en nylig dom ved EU-domstolen, siger amerikanske Grooveshark til vores søstermedie, ComON.

"Enhver blokering af Grooveshark's service fjerner indtægter fra de tusinde tilknyttede partnere i form af både pladeselskaber og artister. Afgørelsen ved den danske fogedret lader desuden til at være i modstrid med de juridiske linjer, som blev trukket op i den aktuelle sag mellem Sabam og Netlog," skriver Danika Azzarelli, pressetalsmand hos Grooveshark, til ComON

Kan ikke tvinges til at filtrere

Sabam, der er Kodas belgiske søsterorganisation, har krævet, at internetudbydere og onlinetjenester skal filtrere alt indhold for at opdage filer, der er beskyttet af ophavsret - og blokere siderne.

Groovesharks talsmand henviser til en aktuel EU-afgørelse, hvor domstolen afviste et krav fra Sabam om at tvinge tjenesten Netlog til at filtrere alle brugeres data for at undgå, at brugerne kommer til at publicere ophavsretsbeskyttede sange.

Filtreringen og overvågningen blev afvist af retten, fordi den potentielt kan hæmme informationsfriheden, blokere lovlige kommunikations-platforme og grundlæggende kan være en krænkelse af EU-borgeres fundamentale rettigheder, fordi en masse lovligt kommunikation også vil blive analyseret.

På kant med EU-lovgivning

Da meget indhold på Grooveshark også er uploadet er brugerne, mener firmaet, at en blokering af Grooveshark i Danmark også kan være på kant med EU-lov.

Amerikanerne skal dog ikke forvente, at de omtalte afgørelser ændrer den danske afgørelse.

Den mest kendte Sabam-sag var mod internetleverandøren Scarlet i 2011. Det danske advokatkontor BvHD vurderer, at der er en væsentlig forskel mellem dns-blokeringerne i Danmark og afgørelserne ved EU-domstolen.

"Scarlet-afgørelsen vedrørte en generel overvågningsforpligtelse, som blev vurderet til at være for vidtrækkende...de danske sager (eksempelvis Pirat Bay-blokeringen, red) vedrørte blokering af konkret indhold, som var ulovligt. Scarlet-afgørelsen forventes derfor ikke at ændre på tidligere danske afgørelser om DNS-blokeringspålæg," skriver BvHD i sin vidensdatabase.

Vil i sagsøge?

Mens en dommer på Frederiksberg har besluttet, at tjenesten Grooveshark krænker ophavsretten i Danmark, så sidder firmaet i Florida uden mulighed for at påvirke afgørelsen.

"Vi er ikke en del af sagen i Danmark, og vi er ikke blevet bedt om at fremskaffe beviser til den danske domstol. Men vi er uenige i afgørelsen, der afholder den danske internetudbyder fra at levere adgang til vores tjeneste," siger Groovesharks Danika Azzarelli.

Det er ikke dansk retspraksis, at inddrage de hjemmesideejere eller tjenester, som bliver spærret i Danmark.

ComON har ikke fået svar på, om den amerikanske tjeneste har tænkt sig at foretage sig noget videre i sagen.

Musiktjenesten kunne for eksempel bidrage til den videre sag mellem 3 og Rettighedsalliancen eller starte en separat erstatningssag mod Rettighedsalliancen.

Vi er ikke ulovlige

Grooveshark vil ikke kaldes en ulovlig tjeneste.

"Vi respekterer kunstnere og rettighedshaveres intellektuelle ejendomsrettigheder, og vores regler er designet til at sikre, at vi er i klar overensstemmelse med den amerikanske Digital Millennium Copyright Act (DMCA)," siger Danika Azzarelli til ComON.

DMCA betyder blandt andet, at internettjenester ikke er ansvarlige for sine brugeres ophavskrænkelser, hvis tjenesterne til blot fjerner ophavskrænkende indhold, så snart de bliver gjort opmærksom på det.

Men når det gælder dansk musik har Grooveshark altså ikke udvist tilstrækkelig vilje til at fjerne copyright-beskyttet indhold, mener Rettighedsalliancen.

Læs også:

3 tvinges til at blokere for adgang til musiktjeneste

Netselskaber kan ikke tvinges til at spærre for pirater.

Fuld dansk blokering af musiktjeneste måske på vej.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere